BEDRIFTSTEKNOLOGI

Koble serveren til Google Talk

I motsetning til e-post, kan lynmeldinger sjelden sendes mellom tjenesteleverandører. Det vil Google gjøre noe med.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. jan. 2006 - 14:15

Fra og med denne uken kan alle og enhver som ønsker det, knytte sin egen lynmeldingstjeneste til Googles tjeneste, Google Talk. Selskapet annonserte tirsdag en åpen føderasjon for Google Talk, noe som i teorien innebærer at for eksempel MSN kan knytte sine lynmeldingsservere til Google Talk-serverne, uten først å måtte avtale dette med Google.

Men dette omfatter ikke bare lynmeldinger, også andre leverandørers IP-telefonitjenester skal kunne knyttes til Google Talk.

Når vi skriver "i teorien", mener vi at de færreste av leverandørene nå står klare til å gå til dette skrittet. For det første må støtte for teknologien Google benytter, den åpne XMPP-protokollen, bygges inn i løsningene til de andre leverandørene. I tillegg må disse ønske et slikt samarbeid. En slik løsning gir mer frihet til brukerne når det gjelder valg av tjenesteleverandør og klient, noe som ikke er til fordel for de øvrige, store leverandørene, som ønsker at brukerne skal benytte deres tjeneste og deres klient. For store restriksjoner kan likevel føre til en brukerflukt, så man skal aldri si aldri.

En rekke andre tjenesteleverandører, blant annet mange bedrifter, institusjoner og til og med private brukere, har en intern lynmeldingsserver som støtter XMPP. For disse kan det være interessant å øke mengden av tilgjengelige brukere ved å koble sin server opp mot Googles Talk-server.

For sluttbrukerne finnes det i tillegg til Googles egen Google Talk-klient, en rekke lynmeldingsklient med XMPP-støtte til de fleste operativsystemer.

Mer informasjon om hvordan både klienter og servere kan knyttes til Google Talk-tjenesten, finnes på denne siden.

På IP-telefonisiden opplyser Google at selskapet planlegger å støtte den åpne SIP-protokollen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.