Kobler sammen USB-enheter over strømnettet

Canadiske Icron har laget en løsning for USB 2.0-forbindelser over vanlige strømkabler.

Kobler sammen USB-enheter over strømnettet

Svært mye ekstern IT-utstyr kobles til datamaskiner ved hjelp av USB. Men denne teknologien har en klart begrenset rekkevidde. Lengden på kablene kan ikke overstige fem meter, noe som kan bli ganske knapt i mange tilfeller.

Dette, sammen med ønsket om å redusere antallet kabler som må strekkes, har ført flere alternative måter for å overføre forbindelser mellom USB-kompatible enheter. Den mest kjente, men ennå ikke veldig utbredte er nok Wireless USB, som er basert på Ultra-WideBand (UWB)-plattformen til WiMedia Alliance. Men det finnes også løsninger for å la USB-forbindelsen baseres på WLAN.

Et annet alternativ er å benytte eksisterende kabler. Canadiske Icron Technologies har en stund tilbudt produkter som gjør det mulig å benytte fiber- eller kobberbaserte nettverkskabler for å knytte sammen USB-enheter. Avhengig av kabelen skal man da kunne oppnå en rekkevidde på inntil 10 kilometer.

    Les også:

Denne uken annonserte selskapet at det har laget en løsning for å benytte nok en vanlig kabeltype til å overføre USB-forbindelser - kablene i strømnettet i bygninger. Løsningen er delvis basert på Panasonics HD-PLC-teknologi (High Definition Power Line Communication) for kommunikasjon mellom enheter over strømnettet. Icrons har samarbeidet med Panasonic for å være først ute med å lage en USB 2.0-hub som tar i bruk løsningen.

Foreløpig er det bare blitt laget en prototyp bestående av en fireporters hub og en dongle. Panasonics HD-PLC-brikkesett står for det fysiske laget i forbindelse og åpner for hastigheter på inntil 190 Mbit/s over vanlige strømkabler. Men det er ikke oppgitt innenfor hvilken distanse dette gjelder. HD-PLC kan generelt bruker via kabler som er inntil 150 meter lange.

Prototypen blir vist fram under denne ukens Computex Show i Taipei.