Kodak vil gjøre kamera-blitsen unødvendig

Fotografering ved vanskelige lysforhold skal bli langt enklere med en kommende kamerasensor.

Kodak vil gjøre kamera-blitsen unødvendig

Kodak, eller Eastman Kodak Company som selskapet egentlig heter, er mest kjent for fotografisk film. Men selskapet har gjennom årene også forsket på en rekke områder. Blant dette finnes det løsninger og teknologier som ennå ikke er tatt i bruk, men som selskapet håper å kunne tjene penger på, blant annet gjennom lisenssalg i årene framover. Etterspørselen av fotografisk film er som kjent ikke like stor som tidligere.

Kodak har blant annet utviklet en fargefilter-teknlogogi som ifølge Associated Press kan forbedre følsomheten bildesensorer i digitale kameraer har for lys.

- Svakt lys kan for eksempel være når man forsøker å ta et godt bilde innendørs av barnet ditt som blåser ut bursdagslysene. Det kan være at du tar bilde av et gatehjørne i Paris ved midnatt, sier Chris McNiffe, daglig leder for selskapets bildesensor-virksomhet, til Associated Press.

- Vi snakker om en 2 til 4 gangers forbedring av lysfølsomheten, hevder McNiffe.

Dagens sensorer i digitale kameraer benytter en såkalt Bayer-maske, hvor halvparten av cellene i et rutenett fanger opp grønt lys, mens de to gjenstående firedelene fanger opp henholdsvis rød og blått lys. En databrikke rekonstruerer så et fullt fargesignal for hver piksel i det endelige bildet.

Metoden ble utviklet av Kodak-forskeren Bryce Bayer i 1976.

Den nye metoden, som har vært under utvikling i mer enn fem år, legger til pankromatiske celler som er følsomme for alle bølgelengder i det synlige lyset og samler inn en større andel av lyset som treffer sensoren.

- Skreddersydde programvare-algoritmer for dette nye mønsteret skal åpne for raskere lukkerhastigheter, noe som reduserer uskarpheter nå man fanger inn et bevegelig objekt. sier McNiffe.

Begge de to bildene er tatt med ISO 1000 og lukkerhastighet på 1/10 sekund. Det eneste som skiller dem skal være mønsteret benyttet i sensoren.

Kodak forventer å kunne tilby kameraprodusenter testeksemplarer av den nye teknologien i første kvartal av 2008. Det anses som sannsynlig at de første produktene som tar den i bruk vil komme på markedet noe senere samme år. Dette vil trolig være kameramobiler og pek-og-skyt-kameraer.

- Det typiske er at nye egenskaper som dette først vil dukke opp i høyende-produkter og så sildre nedover, sier Steve Hoffenberg, analytiker ved Lyra Research, til Associated Press.

- Men jeg tror kameramobil-segmentet vil ha den største, potensielle nytten av dette. Kameramobiler benytter mindre sensorer i utgangspunktet, og mindre sensorer betyr generelt mindre piksler, som igjen betyr lavere følsomhet.