BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kodenøkkel for Win 2003 lagt ut på Internett

Microsoft har bekreftet ryktene om at noen har lagt en "Volume License Key" for Windows Server 2003 ut på Internett.

En installasjonsnøkkel av typen "Volume License Key" (VLK) innebærer at man kan installere Windows Server 2003 på et ubegrenset antall maskiner. Mens en vanlig lisenskode krever at programvarelisensen aktiveres ved å knyttes til en bestemt maskin, er dette ikke tilfelle for volumlisensen.

Nettstedene Neowin.net og Winbeta.org forteller uavhengig av hverandre at en slik nøkkel, tilhørende en av Microsofts storkunder, er lagt ut på nettet. Nøkkelen skal gjelde for tre ulike utgaver av Microsofts nye serveroperativsystemet, med offisiell premiere 24. april: Enterprise, Standard og Web.

Microsoft har bekreftet ryktet overfor News.com, og sier de vil saumfare Internett etter nettsteder, diskusjonsfora og samtalekanaler som sprer koden.

Selskapet varsler harde tiltak mot dem som gjør seg skyldig i heleri ved å spre koden.

I forkant av den offisielle lanseringen av Windows XP, ble to volumlisenskoder lagt ut på nettet. Microsoft antar at 90 prosent av de ulovlige kopiene av dette operativsystemet kan føres tilbake til disse to kodene.

Microsoft sier de ikke har noen muligheter til å deaktivere internettilknyttede maskiner med ulisensierte kopier av Windows Server 2003. Derimot vil det være umulig for piratkopister å installere oppgraderinger av typen Service Pack eller bruke tjenesten Windows Update.

Kommentarene i diskusjonsforaene om dette tilfellet, tar opp det faktum at en nøkkel ikke er annet enn en tekst på et CD-omslag, som gjerne kan ligge løst i et serverrom der det vanker flere titalls folk. Gitt et stort antall storkunder, er det praktisk talt umulig å spore opp noen ansvarlig, og følgelig tilsvarende vanskelig å straffe selskapet hvis nøkkelkode er kommet på avveie.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.