– Kollapsen kunne ikke unngås

Telenor etter katastrofebrannen.

– Kollapsen kunne ikke unngås
Telenors sentral i Lærdal ble rammet av den voldsomme brannen natt til søndag. Det rammet all teletrafikk i den kriserammede bygda. Bilde: Telenor

Oslo (NTB/digi.no): Telenor mener det ikke er mulig å unngå at mobil- og internett faller ut i så omfattende branner som den som rammet Lærdal.

Telenors sentral, som var knutepunkt for mobil, fasttelefon og bredbånd og videre kommunikasjon til andre basestasjoner i området, var blant bygningene som ble slukt av flammene.

– Hvis en sånn brann ikke skulle gitt disse konsekvensene, kunne vi ikke hatt et bygg. Da måtte vi hatt ett fjellanlegg, og det har ikke Telenor i 428 kommuner, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen til NTB.

Han mener det ikke ville hjulpet på situasjonen om man hadde hatt alternativ infrastruktur, som doble samband.

Han forteller at det er flere steder i Norge hvor en og samme sentral håndterer all kommunikasjon, men vil av sikkerhetsmessige årsaker ikke gå inn på hvor.

– Dette er en vurdering vi gjør for hvert enkelt sted. Det er ikke slik alle steder, men i Lærdal er det slik, sier han.

Også Netcom sitt nett ble rammet av at Telenors sentral brant ned. Totalt 14 basestasjoner i Netcoms nett er nede som følge av dette, selv om basene selv ikke ble rammet av brannen.

– NetComs ingeniører ankom Lærdal søndag kveld og jobber intenst med å få i drift en av basestasjonene i Lærdal sentrum. Vi håper denne stasjonen vi vil være på lufta i formiddag. I tillegg er en mobilvogn med en midlertidig basestasjon med eget aggregat på plass ved branntomten i Lærdal, og våre ingeniører har startet arbeidet med å få satt denne på lufta som en midlertidig løsning, opplyser Netcom på sine nettsider.

Telenor ha sendt en beredskapskonteiner som inneholder en ny sentral, men det tar noen dager før den er i drift. En av basestasjonene som dekker Lærdal er også kommet i gang igjen, og Telenor har sendt en mobilvogn for å gi ytterligere kapasitet. (©NTB)