Kom igjen'a! Gi skolebarna den gamle PC-en din

I brev til norske ledere, ber skolebarn om at bedriftene gir bort sine brukte datamaskiner til skolene. Henvendelsene er starten på en storstilt aksjon der målet er å samle inn 8.000 brukte PC-er i løpet av året.

Ifølge Alternativ Data bytter norske virksomheter ut 200.000 PC-er hvert år. Norge har 560.000 skolebarn. Bare et fåtall av dem har tilgang til tilfredsstillende datautstyr på skolen.

Siden 1988 har Alternativ Data arbeidet med gjenbruk av brukte PC-er, og for to år siden fikk selskapet også ansvar for det såkalte skoleprogrammet som ble
iverksatt av daværende undervisningsminister Jon Lilletun og næringsminister Lars Sponheim.
...men det gikk ikke så bra: Gidder ikke å gi skolene gamle PC-er


I fjor leverte Alternativ Data ut 4.751 PC-er til skolene. Det er dermed lang vei igjen til alle norske skolebarn har tilfredsstillende utstyr.

- Vi øker ambisjonen i år, og håper at norske virksomheter bidrar med minst 8.000 brukte maskiner, sier innkjøpsansvarlig i Alternativ Data, Marianne Aasgaard, i en pressemelding.

For bedriftene skal det være en enkel operasjon å bli kvitt sitt utrangerte materiell. Alternativ Data pakker ned utstyret, frakter det til Bryn i Oslo,
sletter harddiskene med programvare fra Ibas, rengjør og sender PC-ene ut til skolene.

Hittil har 129 bedrifter signert rammeavtale med Skoleprogrammet og Alternativ Data . Dette gir nå rundt 700 PC-er i måneden.

Selskapet forteller i pressemeldingen at det daglig kommer bestillinger fra skolene.

- Vi har bestillinger inne fra 131 skoler rundt om i landet, og det kommer daglig inn bestillinger fra skoler. Vi regner en leveringstid på rundt to måneder, sier skole- koordinator Therese Johansen.

I tillegg til å være avgjørende for arbeidshverdagen til norske skolebarn, representerer returordningen av brukte PC-er et viktig miljøtiltak.

3.000 norske virksomheter får i disse dager brev fra skolebarn og Alternativ Data med en klar oppfordring om å donere sitt brukte datautstyr.

- Vi har god kontakt med en rekke virksomheter - offentlige som private - men vi trenger bare så uendelig mange flere. Vi vet at potensialet er stort. Hvert år byttes det ut omtrent 200.000 PC-er i Norge, sier daglig leder Paal S. Raaholt.

Til toppen