Kombinerer Internett og satellitt-TV

Snart lanseres neste generasjon TV-bokser som kombinerer Internett, satellitt-TV og videospillere - i USA. Nordmenn bør ikke kaste sitt nåværende utstyr.

Snart lanseres neste generasjon TV-bokser som kombinerer Internett, satellitt-TV og videospillere - i USA. Nordmenn bør ikke kaste sitt nåværende utstyr.

Til tross for en stadig mer internasjonal verden er det fremdeles store forskjeller på folk. Internett og radiobølger transporterer innhold til hele kloden, men enkelte typer produkter bruker flere år på ferden over Atlanterhavet.

TV-relaterte produkter er ett eksempel. På grunn av forskjellige standarder og innhold, må europeiske brukere smøre seg med tålmodighet mens de venter på en rekke nye interaktive TV-tjenester. Her i Europa er fortsatt ikke WebTV i salg, men i USA viser det Microsoft-eide selskapet og deres partnere sammen med flere andre allianser allerede frem neste generasjon utstyr.

Analytikere kaller Internett på TV-boksene for første generasjon fordi målet er klart: En type annengenerasjons bokser som integrerer Internett og digitale TV-sendinger til ett interaktivt medium med lenker og elektroniske programguider.

Sammen med satellitt-selskapet Echostar planlegger WebTV nettopp en boks som kombinerer Internett, mottak av satellitt-TV og en digital videospiller. De to selskapene lanserte sin allianse på Consumer Electronics Show-messen i Las Vegas i forrige uke. Med kraftige prosessorer skal boksen kunne ta komprimerte TV-sendinger og lagre dem på harddisken for senere avspilling.

Håpet er at de nye mulighetene skal gi WebTV tilsvarende nye kunder. For selskapet sliter i motbakke - bare 700.000 kunder har kjøpt deres Internett-på-TV-bokser, noe det ambisiøse selskapet slett ikke er fornøyd med.

Mot seg har alliansen en mektig gruppe bestående av nederlandske Philips, programvareprodusenten Tivo og satellittleverandøren DirecTV - en konstellasjon som allerede har startet prøvesendinger. Den såkalte Personal TV-boksen, kan ta opp ti timer sending og er lovet i salg i løpet av mars til en pris på rundt 400 dollar.

Også det amerikanske selskapet Replay har lansert en Internett/satellitt-TV/videospillerboks, men denne koster foreløpig 1000 dollar.

Her i Norge venter åpenbart publikum på de mer funksjonsrike boksene - salget av førstegenerasjonsmaskinene som lar deg surfe på Internett har ikke tatt av. Totalt er det bare solgt noen tusen PCTVnet og Teknema-bokser.

Microsoft forteller de skal starte prøveprosjekter med sin første WebTV-boks i England snart og har tidligere fortalt at en sikter mot å lansere Internett-boksen her i Norge mot slutten av inneværende år.

Til toppen