SIKKERHET

Hvordan ordne et trygt hotellopphold for den bærbare PC-en?

Ut på tur i sommer? Som så mange andre tar Vivaldis sikkerhetsekspert Yngve N. Pettersen med seg en del verdisaker når han er ute reiser, først og fremst laptopen. Tar hoteller og reservasjons-tjenester gjestenes sikkerhet på alvor?

Mange har med seg laptopper og andre større, elektroniske enheter på både jobb- og fritidsreiser. Hvordan kan disse oppbevares trygt når man ikke er på rommet?
Mange har med seg laptopper og andre større, elektroniske enheter på både jobb- og fritidsreiser. Hvordan kan disse oppbevares trygt når man ikke er på rommet? Foto: Colourbox/Ievgen Chepil
27. juli 2019 - 05:00
  • Yngve N. Pettersen, utvikler og sikkerhetsekspert hos Vivaldi Technologies

De siste årene har min foretrukne prosedyre når jeg skal reservere et hotell vært først og fremst finne ut om hotellet har en safe i rommet, og så hvor hotellet er lokalisert, fulgt av pris.

Safe?

Dessverre er det ikke mulig for meg å faktisk bruke denne rekkefølgen når jeg søker etter hotell på nettet. Ingen av de reservasjonstjenestene som jeg har undersøkt, har mulighet til å filtrere resultatene basert på om hotellet har en safe i rommet.

Så det jeg må gjøre i stedet, er å søke etter hotell med en akseptabel pris i området der jeg skal reise, og så gå gjennom hvert enkelt hotell i listen for å se om rommet har en safe, for så å velge et hotell fra den listen jeg sitter igjen med etter at jeg er ferdig med de undersøkelsene.

Uheldigvis, så er det ikke alltid enkelt å oppbevare verdisakene på en trygg måte mens du bor på et hotell.

Vis mer

Jeg håper du likte den lille historien. Den burde vise at om du skal følge forsikringsreglementet så må du oppbevare verdisakene, inkludert laptopen, i en låst oppbevaringsboks når du er ute og reiser.

Fysisk sikring er viktig

Hvorfor er det problematisk å la laptopen, kameraet, eller andre verdisaker ligge igjen i rommet? Rommet er jo tross alt låst.

Yngve N. Pettersen hos Vivaldi tar i kommentaren opp en problemstilling som trolig burde bekymre langt flere. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Yngve N. Pettersen hos Vivaldi tar i kommentaren opp en problemstilling som trolig burde bekymre langt flere. Foto: Harald Brombach

Den største faren er tyveri. En tyv kan bryte seg inn i rommet mens du er ute. Men det er ikke bare en tilfeldig person som sniker seg inn på hotellet, man må være bekymret for. Tyven kan også være en uærlig hotellansatt. De fleste av dem har nøkler som lar dem åpne døren til rommet, og kan også ha mulighet til å lage ekstra nøkler som gjør det vanskelig å spore dem.

Når det gjelder laptoper er man utsatt for enda en fare: sabotasje av maskinen eller kopiering av filene. Dette kalles ofte et «Evil maid»-angrep, selv om angriperen kan ha et hvilket som helst kjønn, og er spesielt en bekymring i enkelte land, særlig om du har en høy offentlig profil.

Om dette er et alvorlig faremoment for deg, så er det mulig at hverken safen i rommet, eller i resepsjonen er sikkert nok for deg. Det kan være best at du har med deg laptopen hele tiden.

Ingen fornøydhetsgarantier

Selv om jeg har valgt et hotell som, ifølge informasjonen om hotellet, skal ha en safe i rommet, så er det ikke sikkert at den finnes.

Noen hoteller som er oppgitt å ha en slik safe, har den ikke. Dette skjedde senest denne måneden, under en tur til USA.

Og så har du hotellene som faktisk har en safe i rommet, men som ikke er stor nok for laptopen. Det mest ekstreme eksempelet på dette jeg har sett var et hotell i Anaheim, utenfor Los Angeles, som hadde en safe som knapt var stor nok til at man kunne legge passet der. En ordinær lommebok ville ikke passet i den.

Mange hoteller tilbyr slike safer på hotellrommene, typisk gjemt i klesskapet. Men er de sikre nok og store nok til å dekke behovet? <i>Foto: Colorbox/MalkovKonstantin</i>
Mange hoteller tilbyr slike safer på hotellrommene, typisk gjemt i klesskapet. Men er de sikre nok og store nok til å dekke behovet? Foto: Colorbox/MalkovKonstantin

Mindre ekstremt, men like irriterende, er de safene som er nesten store nok. Under fjorårets ferie besøkte jeg fire hoteller i Sveits. Bare ett av dem hadde en safe som var stor nok til laptopen min, selv om én av dem var akkurat stor nok til at jeg kunne lukke døren – dersom jeg la hårtørkeren under den ene siden av laptopen, slik at den lå på skrått.

Ved et tilfelle, mens jeg bruke min gamle 12-tommers laptop, måtte jeg ta batteriet ut av laptopen (det var et batteri med ekstra kapasitet) for å få plass til laptopen inne i safen. Ved er annet tilfelle måtte jeg gjøre det samme for å få plass i en av resepsjonens oppbevaringsbokser.

Men enkelte verdisaker, for eksempel en stor telelinse, kan være så store at de ikke får plass, hverken i safen i rommet, eller i oppbevaringsboksene i resepsjonen. Da har du et problem.

Hallo, reservasjonstjenester!

Ingen reservasjonstjenestene jeg har testet, tilbyr et søkefilter for «safe i rommet». Dette er litt rart, synes jeg, siden disse tjenestene tilbyr filtre for mange andre romdetaljer. Og de opplyser sjelden om størrelsen på safen.

Hotels.com ser ut til å skjønt at størrelsen på safene kan være et problem for en del gjester. I fjor begynte de å opplyse om en ny safe kategori: «Safe i rommet, med plass til en laptop». Dessverre har de så langt ikke oppdatert opplysningene for alle hotellene de tilbyr reservasjoner hos. Og det er fremdeles ikke mulig å filtrere søket.

En mulig årsak til at slike filtre mangler, og kanskje også hvorfor så mange hoteller fremdeles ikke har safe i rommet, er at mange reisende, spesielt forretningsreisende, ikke prioriterer dette aspektet når de reserverer hotellet. Kanskje tenker de ikke over det. Eller kan det være at de antar at forsikringen, eller arbeidsgiveren, dekker eventuelle tap?

Det kan bli en dyr antagelse.

Verdifulle data

Alt dette tar bare hensyn til den økonomiske verdien av laptopen. Hva med verdien av dataene som er ligger lagret i laptopen? Det kan være at tapet av disse dataene vil koste mye mer enn selve laptopen, spesielt om tyven greier å få tilgang til dataene. Og om tyvene er smarte, vil de nøye seg med å kopiere dataene, og la laptopen ligge igjen. Resultatet kan være at du forblir lykkelig uvitende om hva som har skjedd, … inntil mye senere.

IT-sikkerhetssjef Thomas Tømmernes  i Atea sier at cyberforsikring er viktig for noen, men ikke nødvendigvis det beste for alle.
Les også

– Ikke alltid den beste løsningen

Det er forlengst på tide at hoteller og reservasjonstjenester begynner å ta gjestenes sikkerhet på alvor, og ikke bare nøyer seg med å sikre dørene og heisene.

Enten bør de installere store safer i rommene, og/eller tilby store oppbevaringsbokser for større verdisaker.

Og la gjestene søker etter hoteller som tilbyr slike sikkerhetstjenester på samme måte som de kan søke etter hotell som har rom med badekar, eller er kjæledyrvennlige.

(Innlegget er tidligere publisert på engelsk i Vivaldi-bloggen)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.