BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kommentar: Jubel på Hisøy

Viseadministrerende direktør Thor Frydenberg i Ericsson AS ble mottatt med trampeklapp da han tirsdag ettermiddag møtte de ansatte på Hisøy med beskjeden om at ledelsen har snudd og vil beholde bedriften på Hisøy.

Øystein Kvistad
5. feb. 1997 - 11:00

Ledelsen i Ericsson AS har snudd i spørsmålet om flytting av bedriften på Hisøy til Fornebu. Nå håper de ansatte på Hisøy at Ericssons styre torsdag 13. februar vedtar å fortsette virksomheten på Sørlandet.

Etter gårsdagens samtaler mellom administrasjonen og de ansattes representanter synes det altså klart at Ericsson etter all sannsynlighet vil videreføre driften på to steder i Norge; I Oslo og på Hisøy.

Hvorvidt Hisøy-bedriften slipper nedskjæringer er imidlertid uklart. En lovnad om videre drift betyr ikke det samme som at samtlige av de vel 400 arbeidsplassene er sikret. Trolig velger administrasjonen i Ericsson å flytte eller selge ut deler av virksomheten, men dette blir ikke avklart før i de videre samtaler med de ansatte.

Med den lokale NIF-leder Erik Smedsrud i spissen, håper de Hisøy-ansatte at styret i Ericsson AS torsdag 13. februar vedtar fortsatt drift på Hisøy.

Det blir i så fall en stor overraskelse for de fleste bransjeobservatører. Selv om Ericsson-ledelsens håndtering av saken, spesielt på informasjonssiden, i mange kommentarspalter er blitt omtalt som både klønete og overilet, er det få som har trodd at Ericssons flytteplaner ikke ville ende opp med etableringen av en ny gigantbedrift på Fornebu-landet i år 2001.

Ut fra strategiene og de mål som et samlet styre og en enstemmig administrasjon i Ericsson har vedtatt, har det så langt vært åpenbart at det vil skje en nedbygging over tid på Hisøy og en oppbygging i Osloregionen. Selv etter sitt besøk i Arendal i januar uttalte Ericssons konsernsjef Torbjörn Andersson at «dersom de ansatte ikke blir med på flyttelasset, så må vi bruke litt lengre tid på opptrappingen i Oslo».

Så langt har det med andre ord vært lite eller ingen ting som har tydet på at ikke Ericsson-administrasjonen til slutt får gjennomslag for å samle størstedelen av bedriften under ett tak på Fornebu.

LM Ericssons beslutning om å flytte sin bedrift fra Arendal til Fornebu, har naturlig nok vakt sterke reaksjoner hos de ansatte og deres familier på Hisøy. Lokale og sentrale politikere har også reagert kraftig, og har argumentert med at styret i Ericsson helt har oversett de samfunnsmessige sidene flyttebeslutningen fører med seg.

For Aust-Agder fylke representerer det åpenbart et betydelig problem dersom Ericsson skulle gjøre alvor av sine flytteplaner. Ericsson er den viktigste og største høyteknologibedriften i fylket, og en utflytting vil utvilsomt ha svært alvorlige ringvirkninger for hele regionen.

Satsing på høyteknologi har skapt grobunn for optimisme, velstandsvekst og økning i folketallet i Arendals-området, og det er derfor en reell frykt folk gir til kjenne når de uttrykker at det vil få skjebnesvangre følger for regionen dersom det blir gjort alvor av flytteplanene.

18. januar vedtok styret i Ericsson å utsette behandlingen av flyttesaken til 13. februar. I vedtaket sier styret at de aksepterer at de ansatte trenger mer tid på å drøfte de mål og strategier som førte til administrasjonens flytteforslag, samtidig som styret ber administrasjonen utrede hvorvidt det finnes deler av virksomheten som ikke omfattes av strategiene, og som dermed vil kunne bli videreført på Sørlandet. Det ligger altså ingen konkrete lovnader om fortsatt drift i styrevedtaket av 18. januar.

Gjennom flere år har Ericsson i Norge og internasjonalt vist en nærmest eksponensiell salgs- og resultatvekst. Nå er konsernet opptatt av å sikre finansiering av fortsatt vekst ved å effektivisere og oppnå enda bedre lønnsomhet. For at Ericsson skal klare dét, vil det innebære radikale forandringer også i Norge - uansett opinionens bifall eller ei.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.