SIKKERHET

Trådløse nett betyr ikke sikre nett

Det sies at det ikke finnes noe som heter gratis lunsj. Dersom du logger deg inn på et gratis usikret nett kan det få store konsekvenser, for både deg, lommeboken og informasjonen du sitter på.

Mange bruker åpne trådløse nett når de er på ferie, eller besøker kaféer, hoteller, flyplasser og andre offentlige steder. Det er ikke nødvendigvis alltid trygt.
Mange bruker åpne trådløse nett når de er på ferie, eller besøker kaféer, hoteller, flyplasser og andre offentlige steder. Det er ikke nødvendigvis alltid trygt. Foto: Colourbox/Sergey Tryapitsyn
Thomas Tømmernes, Atea
10. juli 2018 - 10:21
Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea. <i>Foto:  Atea</i>
Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea. Foto:  Atea

Paranoid? Det er såpass lett å sette opp falske nettverk for å lure folk til å benytte disse at mange benytter 4G om vi ikke kan velge et trådløst nettverk som har tatt de riktige forholdssreglene.

Man ikke kan garantere at et trådløst nettverk er 100 prosent sikkert, men det går i hvert fall an å minske risiko ved å ta noen forholdsregler.  For noen med riktige verktøy er det lett å se all trafikken som går inn og ut fra din enhet og ikke minst få tilgang og kunne stjele informasjonen din – her illustrert i TV3-programmet Svindeljegerne.

Her er to feilaktige myter og noen huskeregler for en datasikker ferie:

Myte: Hackere er supersmarte og man må ha stor datakunnskap for å beskytte seg. Dette er feil.

  1. Hackere er ikke supersmarte og uovervinnelige; de aller fleste er egentlig småkriminelle som er avhengig av at du gjør enkle feil.
  2. Med noen få og enkle steg kan du gjøre det mye vanskeligere å bli hacket, og man trenger ikke være så datakyndig for å gjøre dem.

Noen tips og huskeregler som gjør deg mindre utsatt:

  1. Hvis du bruker trådløse nettverk på flyplasser, hoteller og andre steder – bruk gjerne en reisedings for Netflix, spill (for eksempel bærbar PC, mobil eller nettbrett).
  2. Bruk helst en egen PC og eventuel mobil for jobbrelaterte ting, nettbank, nettbutikker, flybilletter, leiebil og ligende. Bruk denne kun via 4G, enten via eget mobilnett eller egen 4G trådløs reiseruter (utenfor Europa kan disse ofte leies på flyplass med tilnærmet ubegrenset bruk til fast pris).
  3. Glem kryptiske tegn som det er umulig å huske i passord. Bruk LANGE passord med rare setninger som betyr noe for deg: "bestemor-liker-rabarbra-krokodiller-ved-Eggkleiva". Det er LENGDEN som er viktig, ikke hvor komplisert passordet ser ut.
  4. Bruk aldri samme passord på tvers av viktige tjenester. Skriv gjerne ned passord om nødvendig – på papir, og oppbevar dette separat fra elektronisk utstyr.
  5. Bruk alltid to-faktor innlogging på:
  • Primær epostkonto (den som brukes for resette andre passord)
  • Pålogging til jobb, nettbank og gjerne sosiale medier (man kan som regel oppgi at man skal huskes i feks 30 dager før man må oppgi to-faktor igjen).
  1. Oppdater alltid mobil, nettbrett og PC før du reiser, inkludert nettleser.

VIKTIG:
Vurder ut i fra hvor du logger på hva, og hva du jobber med. For eksempel om du skal jobbe med sensitiv og eller bedriftskritisk informasjon kan det få enorme konsekvenser dersom du ikke er forberedt. Skal du jobbe med bedriftsinformasjon oppsøk nett med passord, se at nettleserkoblingen er sikker og benytt SSLog tofaktor-autentisering.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.