Kommersiell Wimax-tjeneste i danske byer

90 prosent av boligene i tre store danske byer fikk denne uken tilbud om Wimax-basert bredbånd.

90 prosent av boligene i tre store danske byer fikk denne uken tilbud om Wimax-basert bredbånd.

Clearwire Danmark, et datterselskap av Danske Telecom, åpnet mandag et Wimax-nettverk i tre danske byer: København, Odense og Århus. Nettverkene i de tre byene dekker til sammen 500 000 husstander, noe som utgjør 90 prosent av boligene. Dette skrive danske Ingeniøren.net. Det understrekes dog at dette er dekningen innendørs. Utendørs skal dekningen være langt større.

Per i dag har nettverket en kapasitet på 100.000 kunder, men det vil bygges ut etter behov.

Clearwire skal i løpet av neste år bygge ut i flere danske byer, og oppfordrer interesserte til å melde sin interesse. Peter Jerry Sørensen, direktør i Danske Telecom, sier til Ingeniøren.net at en interesse på mellom 500 og 800 kunder innen et potensielt dekningsområde vil være tilstrekkelig til at selskapet setter opp en ny antenne.

Installasjonen av utstyrtet skal kunne gjøres av brukeren selv. Boksen brukeren må ha, vil normalt koste omtrent 1500 danske kroner. Det er altså ikke snakk om brukerantenner i den størrelsen som bildet til høyre viser, men en innendørs boks som kobles direkte til en PC eller en ruter. Boksen måler 23,5 cm x 16,2 cm x 3 cm. Se bildet nedenfor.

Abonnementene, som finnes i fire hastighetsklasser på mellom 256/128 kb/s og 2048/512 kb/s, vil normalt koste mellom 199 og 699 danske kroner i måneden, med seks måneders bindingstid.

    Les også:

Clearwire Danmark er ikke først i Norden med i tilby Wimax kommersielt, men selskapet har trolig den mest omfattende tjenesten.

Clearwire finnes også i en rekke andre land og har hovedkontor i USA. Det amerikanske selskapet har store eierinteresser i Danske Telecom.

Til toppen