Drammen bibliotek skal gjennom en større digitaliseringsprosess, og får snart det som skal være verdens første skybaserte biblioteksløsning. Frank Baklid er digitaliseringssjef i kommunen. (Bilde: Kurt Lekanger, digi.no)
EKSTRA

Kommune får verdens første skybaserte bibliotekssystem. – Vi skal ikke sitte og bygge IT-systemer selv

Drammen kommune blir første kunde i verden med Axiell Quria, en skybasert plattform for digitale bibliotektjenester. 

DRAMMEN (digi.no): Drammen kommune har som mål å ligge langt fremme på digitalisering av tjenester til innbyggerne, og når Drammensbiblioteket i disse dager inngår en avtale med det svenske selskapet Axiell blir kommunen først ut i verden med et skybasert bibliotekssystem. Det er ikke uten grunn at kommunen nå omfavner denne typen «software-as-a-service»-løsninger (SaaS), noe vi skal komme tilbake til.

Løsningen biblioteket har valgt heter Axiell Quria, og vil ifølge digitaliseringssjef Frank A. Baklid og biblioteksjef Monica Nyhus i Drammen kommune gjøre det mulig å tilby helt nye tjenester for innbyggerne i kommunen, i tillegg til å forenkle arbeidshverdagen til de ansatte ved biblioteket. 

Axiell er blant verdens største leverandører av løsninger for biblioteker, skoler og museer, og har kunder i 55 land – og mer enn 3000 biblioteker verden over. Den nye Quria-løsningen vil bli rullet ut og testet ut i samarbeid med Drammensbiblioteket i løpet av sommeren, før den senere vil tas i bruk andre steder – i første omgang i Storbritannia. Drammen er altså pilotkunde på dette prosjektet.

Egen digitaliseringssjef

Drammen kommune var blant de aller første i Norge som fikk sin egen digitaliseringssjef. Dette har sitt utspring i digitaliseringsstrategien som ble vedtatt politisk i desember 2014, hvor det går frem at man for å få fart på digitaliseringsarbeidet skal ha en egen digitaliseringssjef, og at det også skal etableres en egen digitaliseringsenhet. I Drammen kalles denne enheten «dSTAB», og består av digitaliseringssjef Frank A. Baklid og tre faste medarbeidere, i tillegg til en innleid medarbeider.

Bli Ekstra-medlem og få tilgang til flere artikler hver uke

TU Total

Inkluderer TU Ekstra, Tek Ekstra og Digi Ekstra
20% rabatt på konferanser
Første måned gratis *
Månedlig
199,-
Årlig
1690,-
Prøv gratis

Digi Ekstra

Få fem eksklusive artikler hver uke.
Første måned gratis *
Månedlig
129,-
Årlig
1099,-
Prøv gratis

NITO- og Tekna-medlemmer,
50 % rabatt

Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt

* Gjelder for månedlig medlemskap
** Gjelder for årlig medlemskap
Vilkår og bruksbetingelser
30 - 50% rabatt for NITO- og Tekna-medlemmer

Ønsker du en pakkepris for alle ansatte? Ta kontakt

Allerede medlem?

Til toppen