JUSS OG SAMFUNN

Kommune-Norge klar for åpen kildekode

KS og Kommuneforlaget har tatt initiativet til et norsk-svensk kommunesamarbeid på åpen kildekode.

14. juli 2005 - 12:38

Det er i dag flere kommuner i Norge og Sverige som aktivt er engasjert i arbeidet med å utveksle fri programvare og åpen kildekode.

Samarbeidet har til hensikt å bygge på åpne standarder og åpen arkitektur og er resultatet av et initiativ tatt fra Kommunenes Sentralforbund (KS) og Kommuneforlaget tidligere i år. Kommunene benytter alle eZ publish fra det Skien-baserte selskapet eZ systems, som publiseringsplattform.

Synergien mellom kommunene bidrar til at det i løpet av sommeren vil foreligge et ferdig rammeverk for publisering innen offentlig sektor.

Dette betyr at kommuner og fylker i dag har anledning til å få fritt levert den funksjonaliteten som nå tilgjengeliggjøres gjennom forumet.

Salgsdirektør i eZ systems, Vidar Top mener rammeverket vil fortløpende vokse ette rhvert som samarbeidet vokser i omfang, og også tilbakeføres de kommuner som deltar og har eksisterende løsninger liggende ute.

Han forteller at det er opprettet et bibliotek av spesifikk funksjonalitet som ikke er generisk, men gjenbrukbar og derfor åpen for tilpasninger for ulike offentlige behov etter hvert som de måtte melde seg.

Et stort antall eZ systems-partnere i hele Skandinavia, og verden for øvrig støtter nettverket ved at alt som utvikles, gjøres fritt tilgjengelig under en felles paraply.

    Les også:

Dette samarbeidet er nå i ferd med å bli et raskt voksende forum. Top tror at rammeverket om kort til vil innbefatte det meste en kommune ønsker seg av inter-, ekstra- og intranett- funksjonalitet.

- Vi satser internasjonalt, ikke bare på Skandinavia, selv om det er her vi ser at dette kan starte, sier Top til digi.no.

Et kompetansesenter, ledet av Kommuneforlaget, er under opprettelse. Koordineringen av support, opplæring og brukerstøtte vil være en viktig del av dette organets oppgaver.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.