BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kommune premierer fri programvare

Bodø kommune premierer en lokal bedrift som satser på fri programvare.

2. nov. 2005 - 15:01

Selskapet Mopo ble stiftet 1. november 2004 av Runar Ingebrigtsen. 23-årige Ingebrigtsen har mottatt årets «Ung Entreprenørpris 2005» fra Bodø kommune.

Mopo, eller «Mormor bruker også programvare», har til hensikt å befri alle IKT-brukere fra det Ingebrigtsen kaller Microsoft-tyranniet. Fri programvare er fremtidens løsning, mener han.

Ingebrigtsen har valgt å markedsføre fire pakker med fri programvare: Ez Publish, Asterisk, Ubuntu Linux og Ruby On Rails.

– Jeg er glad for at vi blir belønnet for å markedsføre og å bygge opp nettverk og kompetanse på fri programvare her i Nord-Norge, sier Ingebrigtsen til digi.no.

Han mener at ettersom Mopo blir belastet med kostnadene for å modne teknologien i Nord-Norge, er prisen en hyggelig anerkjennelse.

Det er først og fremst kommunemarkedet Mopo går inn på og Ingebrigtsen registrerer at det er liten kunnskap om fri programvare blant denne målgruppen.

– De fleste forbinder fri programvare med noe som er gratis. Få tenker på den faktiske merverdi programvaren gir ved at den kan tilpasses bedriftens eksisterende løsninger og gi helt nye tjenester utviklet i forhold til behov.

Ingebrigtsen ønsker å befri kundene med strenge lisensavtaler på produsenteid programvare og i stedet tilby egne programmer, der brukerne definerer akkurat de behov selskapet trenger.

Publiseringsverktøyet Ez Publish er tradisjonelt godt posisjonert i kommunemarkedet, og Ingebrigtsen forteller at han har anbud inne hos Salten og Lofoten kommune på denne løsningen.

Det er i tillegg sterk etterspørsel etter IP-telefoniløsninger i kommunene. Mopo har valgt å distribuere telefonfonsentralen Asterisk for fri nedlasting.

Telefonsentralen er programvarebasert, utgitt med åpen kildekode og kan kjøres på en vanlig PC.

Prisen fra Bodø kommune gjør at Ingebrigtsen føler at han har lykkes i å markedsføre fri programvare som mulighet til lokal verdiskapning.

Mopo jobber også mot lokaler leverandører av telefoni og web-selskaper for å øke bruken av fri programvare i flere produkter.

Bildet er tatt av Helge Grønmo.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.