JUSS OG SAMFUNN

Kommune tapte Google Apps-anke

Fortsatt lovstridig i Sverige.

Forvaltningsdomstolen i Stockholm slår fast at Datainspektionens beslutning var korrekt. Salem kommunes avtale med Google er lovstridig.
Forvaltningsdomstolen i Stockholm slår fast at Datainspektionens beslutning var korrekt. Salem kommunes avtale med Google er lovstridig.
22. juli 2014 - 09:21

Forvaltningsdomstolen i Stockholm har nå forkastet anken til Salem kommune over fjorårets kjennelse som stadfestet at bruken av Google Apps er lovstridig.

Salem ble i 2010 Sveriges første kommune til å kaste seg over Googles skytjeneste med kontorpakke for offentlig ansatte og elever i skolen.

Landets personvernmyndighet, Datainspektionen, kom raskt til at leverandøravtalen ga Google for stort handlingsrom til å behandle personopplysninger til egne formål. Senere fikk kommunen i stand en ny databehandleravtale, men også den ble stemplet som lovstridig.

Saken har en klar parallell til Narvik kommune, som også først fikk nei til Google Apps av det norske Datatilsynet. Men den striden løste seg imidlertid til slutt.

Deres svenske kolleger kom til motsatt konklusjon. Og skal vi tro ComputerSweden kan historien om Salem og Google Apps snart være over.

– Vi er selvsagt veldig fornøyd med Forvaltningsrettens kjennelse, sier jurist Ingela Alverfors i Datainspektionen.

Avalon, den svenske underleverandøren av Google Apps som også Narvik kommune benytter tjenester fra, sier til nettavisen at mye har forandret seg siden Datainspektionen reagerte mot avtalen. De hevder at kommuner som har tatt i bruk skytjenesten ikke behøver å uroe seg.

– Kjennelsen er basert på en gammel avtale. Senere er det utformet en ny avtale og det skal bli interessant å se når også den blir gransket. Man lander nok rett i denne saken til slutt, sier Ola Persson i Avalon.

Salem kommune har sendt ut en pressemelding der de informerer at de kommer til å fortsette samarbeidet med Google, men at dette vil skje gjennom å tegne en «ny avtale som skal følge alle aktuelle lovkrav».

Salem er ikke alene om å bli gransket for bruken av Google Apps i Sverige, og kjennelsen kan fort vise seg å få konsekvenser for flere kommuner.

– Vi har gransket også et par andre kommuner som benytter Google Apps. Der har vi sett de samme manglene, sier Alverfors i Datainspektionen til ComputerSweden.

Under kan du lese en lang rekke artikler digi.no har skrevet om problemstillingen, der personvernmyndighetene i Norge og Sverige så langt har kommet til ulike konklusjoner.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.