SIKKERHET

Kommuneansatte i Hedmark utsatt for epost-svindel

10.000 kommunalt ansatte i Hedmark ble tirsdag kveld utsatt for forsøk epost-svindel gjennom et skadelig vedlegg. Skadeomfanget er ikke klart.

10.000 kommunalt ansatte i Hedmark skal tirsdag kveld ha mottatt svindelforsøket med skadevare skjult i et vedlegg.
10.000 kommunalt ansatte i Hedmark skal tirsdag kveld ha mottatt svindelforsøket med skadevare skjult i et vedlegg. Skjermbilde: IKT Hedmark
2. sep. 2020 - 07:28

Ifølge VG oppdaget en ansatt ved driftsavdelingen en rekke eposter som han oppfattet som mistenkelige.

Daglig leder Edvard Lysne i Hedmark IKT opplyser at noen har sendt ut eposter til alle ansatte, forkledd som kolleger. Det dreier seg om kommunene Hamar, Stange, Kongsvinger, Sør-Odal, Løten, Nord-Odal og Grue.

Ukjent omfang

Alle ansatte er rammet av dette, men så langt har ikke Hedmark IKT oversikt over hvor mange som faktisk har åpnet vedlegget.

– Nå sitter vi sammen med kriseledelsen og teknisk ekspertise for å kartlegge omfang og avgrense videre skade, sier Lysne.

– Alle HIKT-kommunenes mailservere er under angrep med «uskyldig» mail som våpen, sier Hamar-ordfører Einar Busterud til Hamar Arbeiderblad.

Inntil videre er innkommende epost stengt, opplyser Hedmark IKT på sine nettsider.

Må sjekke avsenderen

De ansatte får beskjed om ikke å åpne vedlegg de mottar eller har mottatt på sin kommunale epost. Dette gjelder også eposter de mottar fra egne kollegaer – fram til ny beskjed kommer.

Avsenderen ser ut til å være en i organisasjonen, og emnet på eposten vil være noe de ansatte normalt kan forvente fra avsenderen, ifølge Hedmark IKT.

– Den eneste måten du kan være helt sikker på at en epost er trygg, er å dobbeltsjekke epostadressen til avsender. Det kan stå «Irene Haugen» som avsender, men hvis du klikker på navnet, er adressen «accounts.kompala@freighteach.com», opplyser IKT-leverandøren.

– I Oslo har noen bestemt at barn skal bruke Ipad som skriveverktøy. Forskningen skal utelukkende avdekke gode måter Ipad kan brukes på, ikke stille spørsmål ved om Ipad er et egnet skriveverktøy, sier UiO-professor Kjell Lars Berge.
Les også

Professor mener elever behandles som forskningsrotter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.