Kompakt AMD-prosessor for billigere bærbare

AMD og HP satser på litt kraftigere PC-er enn netbooks som kombinerer lav pris med lav vekt.

Kompakt AMD-prosessor for billigere bærbare

AMD og HP satser på litt kraftigere PC-er enn netbooks som kombinerer lav pris med lav vekt.

AMD lanserte i dag en ny plattform for det selskapet kaller ultratynne bærbare PC-er. Denne plattformen, som tidligere har vært kjent under kodenavnet Yukon, er basert selskapet nye Athlon Neo-prosessor, i tillegg til en integrert grafikkløsning, X1250, eller en diskret grafikkløsning, Radeon HD 3410. Begge skal være kraftige nok til å spille av full HD-video (1080p), men den diskrete løsningen skal ha bedre 3D-grafikkstøtte.

Athlon Neo er et nytt produkt fra AMD som først og fremst kjennetegnes av liten størrelse og lav pris. Den har bare én kjerne, er klokket til 1,6 gigahertz og leveres med så lite som 512 kilobytes med cacheminne. Brikken er basert på 65 nanometers prosessteknologi og vil konkurrere først og fremst med Intels ULV-modeller (Ultra Low Voltage), men disse har mellom to og tolv ganger så mye cacheminne, ofte to kjerner i er i blant basert på den mer effektive 45 nanometers prosessteknologien.

AMD Athlon Neo MV-40, som er det fulle navnet på den nye prosessoren, skal ha et maksimalt effektbehov på 15 watt.

Det AMD vil kunne konkurrere om er først og fremst prisen. Først i andre kvartal kommer en variant av Athlon Neo med to kjerner.

Det første første produktet som skal ta i bruk Athlon Neo er HPs Pavilion dv2-maskin, en relativt liten PC med LED-belyst skjerm på 12,1 tommer, tykkelse på knapt 2,5 cm og en vekt på omtrent 1,7 kg. Den skal komme i salg i april i år.

Denne maskinen skal i standardkonfigurasjonen selges for mellom 700 og 900 dollar, en lav pris for maskiner i denne klassen.

- Vi tror det er en betydelig markedsmulighet som ligger mellom de segment for de svakere mini-bærbare og det dyrere ultraportale segmentet, sier Bob O'Donnell, en visepresident for klienter og skjermer i analyseselskapet IDC, i en pressemelding.

- Integrasjon av de rette teknologiene vil gjøre det mulig for selskaper å ta i bruk en ny kategori ultraportable PC-er, som tilbyr forbrukere verdien de etterlyser i en utfordrende, global økonomi.

 HP Pavilion dv2
HP Pavilion dv2

    Les også:

Til toppen