Komplett ble for liten for de største i Europa

Komplett-sjef Ole Vinje har fått en lærepenge etter å ha mislykkes i Europas tre største land.

Komplett ble for liten for de største i Europa
(Bilde: Morten Rakke photography)

Komplett-sjef Ole Vinje har fått en lærepenge etter å ha mislykkes i Europas tre største land.

Nettbutikken Komplett gjorde et overaskende grep tirsdag denne uken da de plutselig stengte sine nettbutikker i England, Tyskland, Frankrike og Østerike. Dette er noen av Europas mest folkerike land, og det er markeder med stort potensiale for en europeisk nettbutikk.

    Les også:

Besluttningen kom som lyn fra klar himmel, og Komplett sendte ikke ut en børsmelding om nedleggelsene.

- Vi har gjort en vurdering i forhold til hva det utgjør. Landene representerer cirka 1 prosent av omsetning vår, sier Ole Vinje, administrerende direktør i Komplett til digi.no.

Han forteller at de diskuterte besluttningen om å droppe børsmelding med styret og med Oslo Børs. Begge ga klarsignal for å droppe det.

Komplett klarte bare å hente ut en minimal omsetning fra disse store markedene, og når de nå trekker seg ut så er det med tap. Det dreier seg imidlertid ikke om store beløp, og det forklarer Vinje med at Komplett ikke har satset på en full etablering.

- Vi hadde ingen bemanning i disse landene, sier Vinje.

Alt ble drevet som en ren nettbutikk, hvor alt ble administrert fra Nederland. Det var kostnadseffektivt, men det var trolig også en av årsakene til at Komplett ikke lykkes.

- Vi må ha en fysisk tilstedeværelse, erkjenner Vinje.

Kundene ønsker å ha en lokal forankring, og det er nødvendig å ha et lokalt forhold til produktleverandørene - selv for nettbutikker.

- Selv med europeisk avtale, så må vi ha lokale representanter, sier Vinje.

Selv uten det, så har satsningen kostet. Nettbutikken har blitt markedsført, og slikt koster penger.

- Vi snakker om millioninvesteringer, sier Vinje.

På nærmere spørsmål bekrefter han at det er snakk om ett ensifret antall millioner kroner, noe som er for lite til å etablere en skikkelig posisjon i så store markeder. Selv om Komplett er en gigant i Norge og Norden, ble de rett og slett for små for de store europeiske landene.

Vinje tror ikke at Kompletts retrett vil gi stort utslag for selskapets aksjekurs, men sier at det gjenstår å se. Han håper og tror at aksjonærene ser potensiale i en mer målrettet satsning i litt mindre europeiske markeder som Nederland, Danmark og Irland.

- Fokus vil være på kraftig vekst i det nederlandske markedet, sier Vinje.

Nederland har 16,5 millioner innbyggere, og der har Komplett cirka 30 ansatte. De har også åpnet tre såkalte «pick-up» punkter der kundene kan hente varer de har bestilt, og det samme skal de gjøre i Danmark og Irland.

    Les også:

Til toppen