Komplett egentlig nest størst på PC-er

Det er slett ikke Fujitsu Siemens eller Dell som er Norges nest største PC-leverandør. Den prestisjetunge plasseringen tilhører Komplett, viser tall digi.no har innhentet.

Det er slett ikke Fujitsu Siemens eller Dell som er Norges nest største PC-leverandør. Den prestisjetunge plasseringen tilhører Komplett, viser tall digi.no har innhentet.

De store PC-leverandørene slåss om være størst. Vinnerene kommer fort inn i en positiv sirkel - en høy plassering gir PR som fanger enda flere kunder.

På toppen av listen over de største PC-leverandørene troner HP etter oppkjøpet av Compaq. Fujitsu-Siemens har klart å kapre andreplassen foran den internasjonale vinneren Dell og så følger leverandører som IBM og Toshiba.

Til Finansavisen sier HP at de solgte 51.406 PCer og PC-servere i tredje kvartal. Fujitsu Siemens solgte 23.587 maskiner og Dell solgte 22,752 maskiner.

    Les også:

Men denne listen inneholder en stor feilkilde - den teller bare komplette maskiner. Men det er egentlig omsetning og fortjeneste selskapene jakter på. Tellingen av maskiner blir bare et måleparameter for hvordan mange selskaper gjør det. For de internasjonale selskapene oppgir ikke tall for Norge før i forsinkede årsregnskaper.

I jakten på omsetning er det derfor kanskje mer rettferdig å ta med antall PCer som selges i løse deler. Teller man med disse, skjer det minst èn dramatisk endring i listen over Norges største PC-leverandører, kan digi.no avsløre.

For å undersøke dette, tok digi.no kontakt med den desidert største forhandleren av datakomponenter, Komplett.no, som er mest kjent for sin nettbutikk.

Det er i utgangspunktet ikke så lett å måle hvor mange maskiner som selges i løse deler, men Komplett.no-sjef Eric Sandtrø forteller til digi.no at hovedkort er et meget godt måleparameter.

På spørsmål fra digi.no avslører Sandtrø og Kompletts innkjøpsansvarlige Vegard Waldal dramatiske tall.

- Vi ser på systemene våre at når folk bestiller et nytt hovedkort, bestiller de så å si nesten alltid et fullt sett med nye komponenter. Kanskje de beholder diskettstasjon og CD-leser, men folk bytter nesten alltid ut prosessor, kabinett, harddisk, minne, grafikkort og kabinett. Dermed har de i praksis kjøpt en ny PC fra oss, medgir Waldal.

Suksessen til Komplett.no er kjent for de fleste, men det er ikke kjent at selskapet så langt i år har solgt hele 90.000 hovedkort. Og salget stiger - fjerde kvartal er Kompletts tradisjonelle toppkvartal.

Tallene stemmer bra med Kompletts salget av hovedprosessorer på over 100.000 så langt. Dette tallet er litt høyere, for det er en liten andel brukere som velger å oppgradere prosessoren uten å bytte hovedkort.

- Salget øker og i tredje kvartal solgte vi 12.000-15.000 hovedkort i måneden. Vi anslår konservativt at vi kommer til å selge 40.000 hovedkort med tilhørende deler frem til nyttår, forteller Waldal.

Trekker man fra noen få prosenter for kunder som bare skal ha et hovedkort og egentlig ikke kjøper en full PC, solgte Komplett meget konservativt anslått 30.000 komplette PCer i deler i tredje kvartal. I tillegg kommer de 7.000 bærbare og ferdigbygde stasjonære PCene selskapet oppgir som sine vanlige salgstall.

Regner man på denne mer reelle måten, er Komplett altså overlegent Norges nest største PC-leverandør, langt for Fujitsu-Siemens og Dell som i dag kniver om å kalle seg nest størst.

Tallene avdekker et enormt stort men kanskje lite belyst PC-marked i Norge. PC-salget brukes som indikator for hvordan det går med IT-bransjen, men det reelle salget er altså langt høyere enn hva dagens statstikker viser.

Og dette skjulte salget vokser, mener Komplett.

Selskapet vil ikke oppgi sine egne estimater for markedet, og det er ikke lett å telle heller, for det er svært mange som selger komponenter. Men Komplett mener markedet definitivt vokser.

- Markedet for selvkomponerte/-bygde maskiner er nok større enn vi tror og vi mener det vokser. Kundene får stadig mer kompentanse på PC og ønsker oftere å bygge en egen maskin for å velge akkurat det man trenger, sier Waldal til digi.no.

Egenbygging var før bare noen man gjorde for å lage private maskiner, men vi ser at mange også bygger for sine bedrifter. I stedet for å kjøpe standardmaskiner med DVD-brennere og enorme harddisker, kan man spare penger på å bygge selv, mener Waldal.

Til toppen