Komplett følger etter hvitevare-kjedene

Hvitevare-kjeder som Elkjøp har lenge tilbudt "betal senere". Nå kommer Komplett etter.

Hvitevare-kjeder som Elkjøp har lenge tilbudt "betal senere". Nå kommer Komplett etter.

”Børsnotert selskap i Sandefjord - Ny funksjon under oppbygging” lyder tittelen på jobbanonsen som nå ligger ute på Komplett og avslører selskapets store plan for høsten.

Kompletts nye tjeneste er forbrukerfinansiering og lanseringen skal skje nå, i fjerde kvartal. Heretter skal man kunne kjøpe dyre produkter som flatskjerm-TV-er og bærbare PC-er på avbetaling. Og Komplett vil gjøre hele jobben selv.

- Vi har både løsninger for det og penger til å låne ut, og tror vi kan tjene mer på å gjøre det selv, sier Gyrid Skaldeberg, finansdirektør i Komplett.

Komplett vil selv ta risikoen, for selv å få renteinntektene. Det er disse inntektene mer enn økt omsetning som er motivasjonen, sier Skaldeberg.

For å holde driftskostnadene nede vil Komplett holde seg helt unna alt papirarbeid. Det krever en del nye løsninger, for låneavtaler som dette må signeres, og papir tar tid og krever mye administrasjon, hvis det gjøres på papir.

- Vi vil kjøre mest mulig papirløst, det er det vi har vært gode til. Vi vil derfor ha elektronisk signering av avtalene, sier Skaldeberg, som først ikke vil røpe hva slags løsning det er snakk om.

Det er likevel ikke så mange alternativer å velge mellom når man krever sikker elektronisk autentisering av kjøperen. Og det viser seg at Komplett hovedsakelig vil bruke de samme systemene for å autentisere og ”underskrive” avtaler som borgerportalen Minside.

Det dreier seg om bank-ID og BuyPass. Dette er løsninger som skal gi brukerne mulighet for sikker digital signatur, og skal også kunne brukes til å få tilgang til offentlige tjenester på nett, når borgerportalen MinSide etter planen åpnes i midten av desember.

BuyPass har en stor kunde, nemlig Norsk Tipping. Og folk som har registrert seg som nett-tippere og mottatt digital ID fra dem, skal etter hvert kunne benytte seg av Kompletts kredittløsning. Rundt 300.000 kunder av Sparebank1-gruppen og Terra-gruppen har også mottatt slike digitale signaturer, og utrullingen fortsetter.

Men for mange andre kunder kan det ta lenger tid. Digi.no skrev nylig om at DNB Nor, som har en million nettbankkunder, ikke vil være klare med bank-ID før neste høst.

Det betyr at langt fra alle kunder vil kunne bruke MinSide ved lansering, og det samme gjelder for Kompletts forbrukerfinansiering.

- Derfor begynner vi ikke med store kampanjer, men kjører det som nok et alternativ til kundene, sier Skaldeberg, som er klar over problematikken.

Hun regner ikke med at den nye løsningen vil skaffe enorme volumer på kort sikt. Det er en terskel å skaffe seg digital signatur.

Komplett vil ikke tilby bestilling av Bank-ID eller Buypass fra sine nettsider, bare informere om hvordan man kan skaffe det. Og selv hvis kundene ordner dette, så tar det tre dager å få alt i posten, forteller Skaldeberg. Impulskjøp er med andre ord ganske utelukket inntil kundene har slik ID.

- Vi sparer mye på å slippe papirhåndtering og dermed mange ansatte. Vi begynte tidlig med netthandel, og det er morsomt å være tidlig ute med dette også, sier Skaldeberg.

IT-løsningen som skal administrere den nye ordningen heter SAP loan, og er en egen lånemodul fra SAP, som brukes mye i Tyskland. SAP loan er hyllevare, men Komplett har jobbet aktivt med spesialtilpassing siden i vår. Beslutningen om å begynne med forbrukerfinansiering ble tatt for et år siden.

Komplett gjennomførte overgang til SAP i påsken i fjor, og hadde lenge store problemer i forbindelse med nye systemer. Nå skryter Skaldeberg av de nye systemene.

- Vi begynner å se store fordeler av å ha vært gjennom ERP-konverteringen til SAP. Vi har ikke IT-begrensinger lenger. Det vi har lyst til, får vi til, sier hun.

Skaldeberg sier systemene har vært bra siden i vår, og hun bekrefter dermed digi.nos noe uhøytidelige beskrivelse av sykdomsforløpet ved ”SAPfluensa”, det varer vanligvis et år.

Til toppen