AVTALER & KONTRAKTER

Komplett skal erobre Europa igjen

Med norsk teknologi.

Logistikksystemet til komplett.no domineres av disse robotbilene, som kjører rundt og henter varer så fort det kommer inn bestilling på nettet. Nå skal Komplett eksportere teknologien ut til Europa.
Logistikksystemet til komplett.no domineres av disse robotbilene, som kjører rundt og henter varer så fort det kommer inn bestilling på nettet. Nå skal Komplett eksportere teknologien ut til Europa. Bilde: Peder Qvale
13. feb. 2015 - 08:59

Den norske netthandelgiganten prøver seg i Europa igjen. I dag ble det klart at Komplett Group har kjøpt aksjemajoriteten i tyske Comtech.

Oppkjøpet markerer starten på en offensiv satsing utenfor Norden, med større volum og innkjøpskraft, mener selskapet.

Forrige gang de skulle erobre Europa gikk Komplett på en smell. I 2008 stengte de brått nettbutikkene i land som Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Østerrike. To år senere var det kroken på døra også for virksomheten i Nederland, Belgia og Irland.

Bakgrunn: Europa-drømmen brast for Komplett

Ganske annerledes

Comtech vokste i fjor 23 prosent og omsatte for 885 millioner kroner. Komplett overtar 75 prosent av selskapet.

- Komplett har forsøkt seg i Europa også før, men satsingen var feilslått og dere måtte gi opp. Hva er annerledes denne gangen?

- Det vi har gjort nå er å kjøpe en virksomhet som er godt forankret, som har en lokal ledelse med kunnskap om det lokale markedet. Det er ganske annerledes. Det er en tryggere modell. Vi har hatt en god prosess med disse gutta over tid. De vil også være eiere, som om vi bli klart største aksjonær. Det er en litt kompleks earnout-modell, men i realiteten har vi 75 prosent og de beholder 25 prosent, og skal lede selskapet videre i opptil fem år, sier konsernsjef Ole Vinje til digi.no.

I Norge har Komplett.no en årlig omsetning på rundt 2 milliarder kroner, drøyt dobbelt så mye som Comtech.

Se også: Mer om forrige forsøk de gjorde i Europa

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Ole Vinje, konsernsjef i Komplett Group satser igjen i Europa <i>Bilde: Morten Rakke photography</i>
Ole Vinje, konsernsjef i Komplett Group satser igjen i Europa Bilde: Morten Rakke photography

Hard konkurranse

Vinje medgir overfor digi.no at Tyskland generelt er et marked med tøff konkurranse.

- Det er veldig hard konkurranse i Tyskland, men Comtech har et godt rykte og standing. De var et av få gjenværende selvstendige aktører. Dette er også et middels stort selskap, de ligger i midtsjiktet i tysk målestokk, sier han.

Comtech er mer spisset på elektronikk, og da forbrukerelektronikk enn det Komplett er blitt i senere år. Forbrukerelektronikk var også det Komplett begynte med, men etter hvert har de fått et bredere sortiment.

Comtech videreføres med samme navn, i hvertfall en stund. Senere kan også Komplett-navnet bli aktuelt å bruke i Tyskland.

- Det blir Comtech som skal brukes lokalt. På et eller annet tidspunkt blir det kanskje en kombinasjon, men det har vi ikke avgjort ennå.

Ser på flere land

Tyskland er bare første steg når Komplett igjen forsøker å kapre markedsandeler utenfor Norden.

Ole Vinje innrømmer at de gjør «fortløpende vurderinger» av hvilke andre europeiske markeder de ønsker å gå inn i.

- Hvilke land er mest interessante?

- Jeg vil si land som er knyttet opp mot Norden, som ikke er så langt unna. Utover det har jeg ikke lyst til å kommentere nærmere, sier konsernsjefen.

Norske roboter

Komplett har som kjent bygget seg opp et omfattende lager med roboter som plukker varene. Det har ikke Comtech. I forretningsplanene som ligger til grunn for satsingen i Tyskland er eksport av "Komplett-modellen" med.

- Der skal vi implementere vår robotteknologi og logistikk. Dette skjer i løpet av 2017. Sånn sett er det norsk teknologi som brer seg utover. Hele IT-infrastrukturen vår skal eksporteres, sier konsernsjef Ole Vinje til digi.no.

Comtech selger ifølge Komplett kvalitetsprodukter fra kjente merkevareleverandører innen data, forbrukerelektronikk, hus og hage - noe de mener passer godt inn i selskapets strategi og produktmiks.

Vil også norske kunder få merke at Komplett overtar selskapet?

- Jeg tror at det som kommer til å merkes er at vi øker innkjøpsvolumene våre. Dette er en ganske stor virksomhet (Comtech har hele Tyskland og 80 millioner innbyggere som nedslagsfelt), og i så måte håper vi å kunne bli enda mer konkurransedyktige på pris i det norske markedet, sier Vinje.

Selskapet de overtar aksjemajoriteten til har sitt hovedkvarter rett utenfor Stuttgart og har 80 fast ansatte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.