BEDRIFTSTEKNOLOGI

Komprimerer datatrafikken

Mobil Chrome gjør som Opera.

Komprimeringsfunksjonen i Chrome 32 for Android og iOS skal kunne reduser datamengden som overføres via mobilnettet med inntil 50 prosent.
Komprimeringsfunksjonen i Chrome 32 for Android og iOS skal kunne reduser datamengden som overføres via mobilnettet med inntil 50 prosent. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. jan. 2014 - 09:12

Google kom i går med versjon 32 av selskapets Chrome-utgave for Android og iOS. Den viktigste nyheten er komprimering av datatrafikken. Ved å redusere datamengden som må overføres til nettleseren med inntil 50 prosent, vil brukerne i mange tilfeller kunne redusere størrelsen på telefonregningen. Det hele skjer ved at webinnholdet først lastes ned av en server hos Google, som komprimerer det og sender det komprimerte innholdet videre til nettleseren.

Dette er på ingen måte ny funksjonalitet. Opera Mini har alltid vært basert på en slik en slik teknikk, mens de øvrige Opera-nettleserne lenge har støttet slik komprimering gjennom Turbo- eller Offroad-funksjonene. Også nettleseren Skyfire, som Opera kjøpte i fjor, tilbyr en tilsvarende funksjonalitet.

En del vil nok være skeptiske til å la hele datastrømmen til nettleseren gå via Googles servere. Men hele komprimeringsfunksjonen frivillig å bruke og i utgangspunktet deaktivert. Det kan skrus på i Chrome 32 under «Innstillinger > Administrering av båndbredde». Ordningen omfatter dessuten ikke sikkert innhold (HTTPS/SSL) eller innhold som blir vist i Inkognito-faner.

De resterende nyhetene i Chrome 32 for smartmobiler og nettbrett er relativt små. Det skal i Android være enklere å lage hjemmeskjerm-snarveier til websider direkte fra Chrome. Dessuten skal iOS-utgaven nå ha fått samme Google Translate-funksjonalitet som det Android-utgaven har hatt en stund.

Det loves dessuten bedre sikkerhet, stabilitet og ytelse.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.