DEC Alpha

Komprimeringalogritme i Windows begrenses stadig av støtten for «eldgammel» prosessor

Mer enn 15 år etter at støtten egentlig ble nedlagt.

Windows-støtten for Alpha-prosessorer fikk betydning for hvor god filsystemkomprimeringen i Windows kunne være. Selv om Alpha ikke har blitt støttet på mange år, er det fortsatt den samme komprimeringsalgoritmen som benyttes. Bildet viser CPU-kortet til en DEC AlphaServer 1000A.
Windows-støtten for Alpha-prosessorer fikk betydning for hvor god filsystemkomprimeringen i Windows kunne være. Selv om Alpha ikke har blitt støttet på mange år, er det fortsatt den samme komprimeringsalgoritmen som benyttes. Bildet viser CPU-kortet til en DEC AlphaServer 1000A. (Bilde: Wikimedia Commons (CC BY 2.0))

Mer enn 15 år etter at støtten egentlig ble nedlagt.

Når man komprimerer filer i Windows, vil man gjerne oppleve at selv gamle versjoner av WinZip komprimerer filene bedre enn det man kan oppnå med filsystemkomprimeringen som er innebygd i selv de nyeste utgavene av Windows. 

Nå har Microsoft kommet med en forklaring på hvorfor komprimeringen i Windows ikke er mer effektiv. Årsaken er ganske oppsiktsvekkende. 

I dag støtter Windows bare x86- og ARM-baserte prosessorarkitekturer, men slik har det ikke alltid vært. Tidligere Windows-versjoner basert på NT-kjernen har blitt tilbudt også til arkitekturer du kanskje aldri har hørt om. Ifølge Wikipedia inkluderer dette både i860, Alpha, MIPS, Fairchild Clipper, PowerPC og Itanium. 

Les også: Det nye prosessor-designet kan revolusjonere måten datasentre opererer på

Måtte være systemuavhengig

I et blogginnlegg som blant annet The Register har omtalt, skriver Microsofts Raymond Chen at årsaken til den svake komprimeringen er at man da løsningen i sin tid ble laget, måtte man ta utgangspunkt i den (i dette tilfellet) svakeste prosessorarkitekturen.

For komprimeringsalgoritmen måtte være systemuavhengig, slik at filer komprimert av ett system også kunne dekomprimeres av ethvert annet system. Ellers ville man ikke kunne flytte disken til et annet system og lese den der. 

En av de faktorene som satte grensen for hvor avansert komprimeringsalgoritmen kunne være, var Alpha AXP-prosessorene til DEC/Compaq.

– En av mine nå pensjonerte kollegaer arbeidet med sanntidskomprimering, og han fortalte meg at Alpha AXP-prosessen hadde veldig svake instruksjoner for bit-manipulering. Med den algoritmen som til slutt ble valg, var nibble [fire bit, journ. anm] den minste enheten for koding i den komprimerte strømmen. Alt som var mindre enn dette ville bremse ting for mye. Dette setter en alvorlig begrensning på hvor gode komprimeringsforhold du kan oppnå, skriver Chen.

Her kan filsystemkomprimering for en partisjon aktiveres i Windows 10.
Her kan filsystemkomprimering for en partisjon aktiveres i Windows 10.

For lengst nedlagt

Både Compaq og Microsoft valgte å droppe støtte for Alpha-arkitekturen like før Windows 2000 ble lansert. Chen skriver at det dermed i teorien ikke var noe i veien for å ta i bruk en mer avansert komprimeringsalgoritme og likevel nå ytelsesmålene. Men det ble ikke gjort. 

Om dette er noe stort problem i dag, er det delte meningen om. Chen mener at harddisker i dag har blitt så store og billige at dette ikke bør være et problem. Men i dag bruker de fleste SSD-er, som ennå ikke er like store og billige. Dessuten har de fleste overskudd av prosessorkraft. 

Men Chen legger til at de mange av de mest brukte filformatene allerede er komprimerte, noe som ofte kan bety at komprimering på filsystemnivå ikke vil redusere størrelsene ytterligere.

Han mener derfor at det ikke lenger er noe behov for filsystemkomprimering.

Leste du denne? Dette er nytt i neste Windows 10-utgave

Kommentarer (16)

Kommentarer (16)
Til toppen