TELEKOM

Kompromiss i EUs strid om mobil roaming

Det ser ut til å gå mot et kompromiss. Det er likevel ikke sikkert at feriesamtalene blir billige.

16. mai 2007 - 10:23

Representanter for EU-parlamentet og det tyske presidentskapet i EU har utarbeidet et kompromissforslag i arbeidet med å pålegge mobiloperatørene et øvre tak på hva de kan ta seg betalt når EU-borgere ringer over landegrensene.

    Les også:

Holdningene til det tyske presidentskapet betraktes som representative for EUs medlemsland. Det innebærer at instansene som sto lengst fra hverandre – parlamentet og ministerrådet – kan antas å stille seg bak kompromisset. EU-kommisjonen vil helt sikkert følge opp.

Opprinnelig hadde EU-parlamentet foreslått et tak på 0,40 euro for å initiere en samtale over en EU-grense, og 0,15 euro for å motta en samtale. Bransjen, gjennom GSM Association, kontret med 0,65 og 0,35 euro, og det tyske presidentskapet falt ned på henholdsvis 0,60 og 0,30 euro.

Kompromisset går ut på at taket skal senkes gradvis over en periode på tre år, og at ordningen med tak skal avvikles helt i 2010.

I 2007 skal det koste maksimalt 0,49 euro å initiere en samtale og 0,24 euro for å motta. Deretter skal avgiftene nedtrappes, til henholdsvis 0,46 og 0,22 euro i 2008, og henholdsvis 0,43 og 0,19 euro i 2009.

Tilsvarende skal den øvre grensen for hva operatører kan kreve av hverandre for å formidle samtaler, reguleres til maksimalt 0,30 euro per minutt i 2007, for så å falle til 0,26 euro i 2009.

I dag er det et uformelt møte i EUs ministerråd, der forslaget antakelig vil få tilslutning. EU-parlamentet antas å stemme over kompromisset onsdag 23. mai, mens en formell avstemming i ministerrådet kan komme 7. juni.

Deretter må vedtaket publiseres i EUs lysningsblad. Det kan skje i midten av juni. Da har operatørene en frist på én måned til å tilby kundene de nye prisene. Dersom kunden ikke svarer på tilbudet innen tre måneder, vil abonnementet automatisk endres i tråd med reguleringen, med mindre abonnementet allerede inneholder spesielle regler om roaming. Denne måten å innføre reguleringen på er også et kompromiss: EU-parlamentet ville opprinnelig at reguleringen skulle gjøres automatisk gjeldende for alle kunder fra dag én, mens det tyske presidentskapet ønsket at kundene selv måtte ta et initiativ for å endre sitt abonnement.

Det innebærer at bare de oppvakte kundene vil nyte godt av reguleringen, og det ikke før tidligst midten av juli.

Den største blokken i EU-parlamentet, «Europeiske folkepartier», sier de vil stemme for pakken. En talsperson for den neste største blokken, sosialistene, sier den øvre grensen er satt for høyt, og at de kan være villige til å stemme mot kompromisset.

GSM Association mener grensen er satt så lavt at det blir umulig for operatørene å konkurrere på roamingpriser. Grensene vil følgelig bli standardpris for alle, tror de.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.