BEDRIFTSTEKNOLOGI

Konferanser enklere på nett

Med sin ferskeste programpakke for internett-telefoni spiser Microsoft for alvor av kaken til tradisjonelle teleaktører. Eller rettere sagt deler programvare-giganten ut andres kakestykker gratis til brukerne. NetMeeting programvaren som nå distribueres over hele verden gratis, og kjøres inn i både Internett Explorer og Windows 95 kan bli begynnelsen på slutten for dyre teletorg- og telekonferanse-tjenester. Både markedsdirektør Håkon Larsen i Telenor Marktech og leder for strategi og utvikling i Telenor Link, Helge Steen-Johnsen tar utviklingen alvorlig. - Det er imidlertid ingen umiddelbar trussel for våre markedsområder, til det er brukerne av internett for få, sier de to.

Frode Nielsen
10. sep. 1996 - 00:00

Programmer for overføring av telefonsamtaler via internett har eksistert lenge, men stort sett vært sett på som leketøy fordi kvaliteten har vært dårlig og eksisterende standarder for telekonferanser har ikke vært støttet. De enkelte programmene har heller ikke hatt stor nok spredning blant brukerne til at praktisk bruk har vært ukomplisert.

Med et kvantesprang har Microsoft gjort leketøyet til et alvorlig våpen mot løsninger fra den tradisjonelle telekom industrien som er betydelig dyrere i bruk for kundene. Telenor tar for eksempel 5 kroner pr. minutt per deltager for å sette opp en innenlands telefonkonferanse i arbeidstid. Med den gratis programvaren NetMeeting kan konferansen pågå på lokaltakst, og brukerne kan jobbe sammen direkte med programmer for tekstbehandling, regneark, planleggingsverktøy, tegneprogram og mye mer. Eksempelvis kan en bruker som vil vise noe laget med presentasjonprogrammet powerpoint åpne sitt program og dele skjermbildet sitt med alle andre i konferansen. De andre brukerne trenger ikke å ha installert powerpoint for å få det opp på egen maskin en gang. Slik kan en konferanseleder kjøre foredrag med lyd og bilder for et publikum spredt over store avstander, uten at telekostnadene når astronomiske høyder. NetMeeting er basert på standarder fra den internasjonale telekommunikasjons unionen og støtter derfor også verktøy beregnet for bruk via det vanlige telenettet. Foredragsholderen kan også la andre få tilgang til å skrive eller kommentere på direkten. Fortsatt er vanlig telefon uovertruffen når det gjelder lydkvalitet, men med NetMeeting fortoner en samtale mellom brukere på hver sin side av kloden seg nesten som en vanlig telefonsamtale, bortsett fra en anelse forsinkelse i overføringen.

Vellykket test

I Internett Kanal1 er NetMeeting testet ut grundig de siste dagene, og resultatene er oppsiktsvekkende gode. NetMeeting er svært brukervennlig og du kan ringes opp fra hele verden via PCen din bare ved at en eller annen taster inn din elektroniske postadresse. Som eksempel ble det i dag avholdt et møte mellom produksjonsstaben i Kanal 1 og et firma i Warrnambool Australia der lydforholdene var utmerket og overføringer av informasjon via programmer som Photoshop, Word og Illustrator foregikk helt uten problemer. Bortsett fra å ta hverandre i handa var møtedeltagerne i stand til å utføre alt som normalt ville vært mulig i et fysisk møte, både når det gjelder presentasjoner akkompagnert med lyd, overlevering av dokumentasjon og utarbeidelse av felles dokumenter. NetMeeting er et utmerket verktøy for gruppearbeid, uansett hvor i verden medlemmene av gruppen måtte befinne seg, og det er ikke uten grunn at Microsoft har blitt skrytt opp i skyene av datapressen for det arbeidet som er lagt ned i NetMeeting. "De kraftige mulighetene til å jobbe sammen i programmer gjør NetMeeting til et helt overlegent verktøy", skriver blant annet PC World.

Det er enkelt å finne frem til andre brukere av NetMeeting. Hvis du vet at den du vil ha tak i bruker programmet kan du rett og slett ringe til vedkommendes PC ved å taste inn den elektroniske postadressen. NetMeeting er også effektiv som "kontakt-telefon". Microsofts User Location Server (ULS) gir et dynamisk register over de som er knyttet opp mot nettet med programmet i øyeblikket. I tillegg kan man enkelt installere egen ULS på egen server, slik at man lager et lukket register for internett eller intranett bruk.

Frykter ikke konkurransen

- Selvfølgelig tar vi utviklingen alvorlig, og jeg tror nok jeg må ta en titt på Microsofts NetMeeting. Det er imidlertid ingen umiddelbar trussel for det vi driver med, til det er det for få som har tilgang til nettet. Det sier markedsdirektør Håkon Larsen i Telenor Marktech, et av flere selskaper som har spesialisert seg på å utvikle teletorg tjenester. Heller ikke Helge Steen-Johnsen, leder for strategi og forretningsutvikling i Telenor Link ser på NetMeeting og andre internett tjenester som en umiddelbar konkurrent. - De som idag bruker teletorg tjenester ligger i et annet markedssegment enn de som er på internett. Mens man for å bruke teletorgtjenester bare trenger å løfte av røret på en av de 1,8 millioner private telefonene her i landet, er det betydelig færre som kan, og betydelig mer arbeid å komme seg på internett. Brukerterskelen for internett er fortsatt høy, mener Helge Steen-Johnsen.

- Vi ser en utvikling der talebaserte tjenester migrerer over i databaserte tjenester og vi er selvsagt svært våkne i forhold til utviklingen. Derfor har vi også en stor avdeling hos oss som arbeider utelukkende med data- og netttjenester, sier Steen-Johnsen. Selv om teletorg-tjenester har en betydelig høyere pris (3 - 150 kroner pr. minutt) enn tilsvarende tjenester på internett, tror ikke Steen-Johnsen teletorg-tjenestene vil forsvinne raskt. Markedsdirektør Håkon Larsen i Telenor Marktech tror at selskapene som idag tjener penger på teletorg i framtiden vil kunne tjene tilsvarende på internett baserte tjenester.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra