Konfigurer Unix-maskinen din ved hjelp av nettleseren

Synes du det er vanskelig å sette opp de forskjellige tjenestene i Linux? Da er Webmin kanskje løsningen for deg.

Synes du det er vanskelig å sette opp de forskjellige tjenestene i Linux? Da er Webmin kanskje løsningen for deg.

Unix anses av mange som vanskelig og uoversiktlig å konfigurere. Mange av innstillingene må ofte gjøres i en teksteditor uten annen hjelp enn kryptisk dokumentasjon. For en bruker som er vant til Windows og grafikkbaserte grensesnitt, kan konfigurering av en Unix-maskin være et mareritt.

Etterhvert er det kommet flere konfigurasjonsverktøy til blant annet Linux som gjør denne jobben enklere, men de aller fleste har betydelige mangler. Likevel er nok Webmin et av de beste verktøyene vi har kommet over.

Webmin finnes i til en rekke forskjellige Unix-varianter, inkludert Linux, Solaris, Irix, FreeBSD og AIX. Det er enkelt å installere og du bruker nettleseren din som brukergrensesnitt. Dette betyr at du i utgangspunktet også at du kan konfigurere fjernliggende maskiner på denne måten.

Webmin, som for øyeblikket finnes i versjon 0.75, gir brukeren hjelp til å konfigurere og kontrollere en rekke tjenester og egenskaper. Å sette opp webserveren Apache går som en lek, det samme gjør konfigureringen av Samba og LILO.

Andre tjenester og egenskaper som kan konfigureres fra Webmin er DNS-server, DHCP-server, diskkvoter, PPP, nettverket, Squid proxy-server, sendmail og mye annet.

Webmin består av en rekke moduler som igjen består av små Perl- eller Java-applikasjoner. Du kan selv velge hvilke moduler du vil installere. Du kan også lage dine egne moduler dersom du ikke synes modulene som følger med Webmin tilfredsstiller dine behov. Det finnes allerede en del tredjepartsmoduler tilgjengelig på Webmins nettsted.

Webmin er helt gratis og kan lastes ned over Internett: Last ned Webmin

Til toppen