Kong Harald åpnet stormaskinsenter

Åpningen av Paralabs nye Silicon Graphics stormaskin ved Universitetet i Bergen skjedde i nærvær av både Kong Harald, og den islandske presidenten Olafur Ragnar Grimson. Origin 2000, som ble kjøpt inn i desember har trolig kostet Paralabs og UIB 30 millioner kroner.

Silicon Graphics Origin 2000
Silicon Graphics Origin 2000.

Den nye Silicon Graphics (SGI) maskinen til Universitetet i Bergen, ble kjøpt inn i desember, men først idag ble den åpnet for kommersiell drift. Maskinen, som er av typen Origin, er den kraftigste av SGIs stormaskiner hvis man ser bort fra de enda tyngre Cray maskinene. Den skal brukes til tyngre beregninger ved Universitetet, men kapasitet vil også bli leid ut.

Dagens åpning ved Institutt for Informatikk ved UIB, ble bivånet av både Kong Harald og den islandske presidenten, Olafur Ragnar Grimson, og begge så ut til å være svært interessert i vidunderet som rommer hele 128 R10000 Mips prosessorer, hver med klokkefrekvens på 195 Mhz. Det understrekes at all kapasiteten ikke skal brukes ved universitetet, men noe er også forbeholdt SGI.

- Vi solgte maskinen for rundt 30 millioner, som er en svært lav pris for dette produktet. Som kompensasjon fikk vi isteden tilgang på et antall timer per uke, sier administrerende direktør i Silicon Graphics Norge, Mark A. Miller til digi:data. Han legger til at potensialet for tyngre stormaskiner generelt er økende i Norge.

- Vi har vært i samtaler med Statoil om salg av en av våre større maskiner, sier Miller og forteller at han generelt er storfornøyd med utviklingen på det norske markedet.