JUSS OG SAMFUNN

Kongressen begrenser NSAs innsamling av telefondata

Representantenes hus vedtok torsdag å begrense storskala innsamling av telefondata fra amerikanere, i et første steg mot å tøyle NSAs etterretningsvirksomhet etter Snowden-avsløringene.

USAs president Barack Obama.
USAs president Barack Obama. Bilde: Win McNamee/Getty Images/All Over Press
23. mai 2014 - 11:42

Personvernaktivister og IT-giganter som Google og Microsoft har imidlertid de siste dagene trukket sin støtte til lovendringen som ble vedtatt.

Årsaken er at president Barack Obamas regjering i siste liten skar gjennom endringer i forslaget som skulle kraftig begrense etterretningsorganisasjonen National Security Agencys (NSA) adgang til å samle inn telefondata og andre persondata.

Kritikerne viser til at lovendringen som nå er vedtatt, gir større rom for tolkning når det gjelder hva slags informasjon som kan samles inn, og fra hvem, enn det opprinnelige forslaget.

«Freedom Act»

Med støtte fra Det hvite hus stilte de fleste medlemmene i Representantenes hus seg bak lovendringene, som ble vedtatt med 303 stemmer for og bare 121 imot.

Begge partier gir dermed et klart signal om at de ikke lenger synes det er greit å gi NSA all makt til masseinnsamling av etterretningsinformasjon.

Blant dem er republikaneren Jim Sensenbrenner, som var blant forfatterne av Patriot Act, loven som ga USAs etterretningsorganisasjoner enorme fullmakter etter 11. september 2001.

– Tiden da NSA vilkårlig suger opp mer informasjon enn den kan lagre, tar slutt med Freedom Act, sier Sensenbrenner.

Kompromiss

Hensikten med loven som har fått navnet Freedom Act, er å stanse NSAs praksis med i å samle inn bakgrunnsdata fra millioner av amerikaneres telefonsamtaler og lagre dem i fem år. I det opprinnelige forslaget skulle slik telefondata i stedet lagres hos teleselskapene, som i Norge.

Med den nye loven skulle NSA kunne hente inn telefondata fra enkeltindivider bare dersom etterforskerne kunne overbevise den hemmelige etterretningsdomstolen om at det er skjellig mistanke om at vedkommende er involvert i terrorisme.

Senatet venter

Endringene presset fram av Det hvite hus, gjelder først og fremst innsamling av annen informasjon enn telefondata.

Vedtaket i Kongressen torsdag beskrives som banebrytende, nesten et år etter at Edward Snowdens lekkasjer avslørte det egentlige omfanget av NSAs overvåking.

Loven som til slutt ble vedtatt i Representantenes hus, er et kompromiss mellom tidligere lovforslag. Freedom Act må nå behandles i Senatet, noe som trolig vil skje i juni. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.