Kongressen i USA planlegger høring av Zuckerberg

En komité i Kongressen planlegger en høring der Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg skal forklare seg om personvernskandalen.

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg vil trolig bli innkalt til høring i den amerikanske kongressen om personvernskandalen.
Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg vil trolig bli innkalt til høring i den amerikanske kongressen om personvernskandalen. (Foto: Jeff Roberson / AP / NTB scanpix)

En komité i Kongressen planlegger en høring der Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg skal forklare seg om personvernskandalen.

Fakta om Cambridge Analyticas datainnsamling fra Facebook

* Avisene The New York Times og The Observer har avdekket at Cambridge Analytica (CA) skal ha samlet inn personopplysninger om opptil 50 millioner Facebook-brukere.

* Personopplysningene er tilgjengeliggjort av Facebook overfor tredjepartsutviklere mot betaling. Det er del av Facebooks forretningsmodell og fullstendig lovlig. Facebook selv markedsfører ikke opplysningene. Tredjepartsselskaper som bruker dem, må overholde Facebooks retningslinjer og vilkår.

* Tinder, FarmVille, Mafia Wars og Words With Friends er noen av de populære appene som har hatt tilgang på de samme opplysningene. Det hadde også en app utviklet av tidligere president Barack Obamas valgkampteam.

* Facebook strammet på slutten av 2015 inn på sine retningslinjer, men CAs datainnsamling pågikk forut for dette. Selskapet utarbeidet en app som kunne forutsi og påvirke velgernes valg. Resultatene ble solgt til daværende presidentkandidat Donald Trumps valgkampteam.

(Kilder: The Washington Post, The New York Times, The Observer, AP, The Atlantic, Slate)

Facebook har ikke villet bekrefte om Zuckerberg planlegger å avlegge forklaring. Men talskvinne i energi- og handelskomiteen i Representantenes hus, Elena Hernandez, sier til nyhetsbyrået DPA at de jobber med å avklare en dato for en slik høring.

Da det britiske parlamentet tirsdag ba Zuckerberg om å møte opp til en høring, ville han sende andre Facebook-ledere i sitt sted.

Senere tirsdag sa EU at Facebook får to uker til å svare på spørsmål om skandalen om avsløringene knyttet til det britiske kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica (CA).

Nylig ble det kjent at CA hadde samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

Les også: EU gir Facebook to uker på å svare for personvernskandalen »

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)
Til toppen