BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kongressen søker krypterings-konsensus

Krypteringsdebatten i den amerikanske kongressen tok flere overraskende vendinger denne uka. Torsdag vedtok Representantenes hus å avbryte de formelle prosedyrene og heller prøve å oppnå enighet gjennom uformelle drøftinger.

Eirik Rossen
12. sep. 1997 - 13:07

Dette vedtaket kom etter flere dager der motsetningene innen og mellom flere komitéer tårnet seg opp.

For en uke siden sa FBI-sjef Louis Freeh i en senatshøring at politimyndighetene måtte sikres adgang til å lese krypterte meldinger sendt innen USAs grenser, gjennom et opplegg for offentlig gjenvinning av krypteringsnøkler. Mandag reagerte en talsmann for Det hvite hus ved å si at Freeh var blitt instruert til å legge fram sitt syn med utgangspunkt i hva politimyndighetene var best tjent med, og at han ikke talte på vegne av regjeringen. Talsmannen ville ikke uttale seg om regjeringens syn på innenlands regulering av krypterende produkter.

Under høringen ble det tydelig at Senatet heller til Freehs synspunkter, på samme måte som det støtter regjeringens offisielle syn på behovet for å begrense eksporten av krypterende programvare.

Samtidig med at FBI-sjefen uttalte seg til høringen, vedtok delstatsforsamlingen i California enstemmig å henstille kongressen til ikke å legge begrensninger på krypterende produkter. Premisset for vedtaket er at USA - og særlig California - ellers vil utelukke seg selv fra et globalt marked på 65 milliarder dollar.

Tirsdag ble et lovforslag som tidligere var vedtatt av handelskomiteen i Representantenes hus, drastisk endret under en videre behandling i husets nasjonale sikkerhetskomite. Lovforslaget som opprinnelig gikk inn for å oppheve eksportbegrensningene på krypterende varer, fikk et tillegg som gjorde dette betinget av at nasjonale sikkerhetshensyn ivaretas. Lovforslagets opprinnelige betydningen ble dermed snudd på hodet. Avstemningen i komiteen var hele 45 for tillegget, og en mot. En av dem som la fram tillegget, var den demokratiske representanten Ron Dellums fra California, som altså talte sin enstemmige delstatsforsamling midt i mot.

Torsdag ble et tilsvarende forslag som snudde den opprinnelige meningen med loven til det motsatte, også vedtatt i husets etterretningskomite.

Endringene av lovforslaget ble raskt fordømt av ITAA (Information Technology Association of America) og av talsmenn for personvernere og borgerrettsorganisasjoner.

Onsdag var det årsmøte i den amerikanske programvareindustriens bransjeforening SPA (Software Publishers Association), og visepresident Al Gore var invitert til å tale. Gore sa at myndighetene måtte være varsomme med å regulere programvareindustrien, og gikk inn for en balansegang mellom behovene til lovens håndhevere og markedsplassen. Gore lot være å kommentere diskusjonen rundt nøkkelgjenvinning og innenlands regulering.

I dag, fredag, skulle endringene av lovforslaget tilbake til husets handelskomite. Med tanke på visepresidentens signaliserte kompromissvilje, og kollisjonskursen mellom handelskomiteen på den ene siden og komiteene for sikkerhet og etterretning på den andre, tok representanter som støttet det opprinnelige lovforslaget med færre eksportbegrensninger, ingen nøkkelgjenvinning og ingen innenlandsregulering av krypterende varer, torsdag initiativet til et to ukers opphold i de formelle forhandlingene. Formålet var å vinne tid for å klargjøre hva som egentlig står på spill, og forhåpentlig finne en kompromiss som ivaretar akkurat den balansen visepresidenten ba om.

I forhold til kongressdebatten virker det som om personvernerne er spilt helt over på sidelinjen. Ingen lovgiver synes å ha kommet med uttalelser om at det kan ha noen verdi å verne vanlige borgeres privatliv mot offentlig innsyn.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.