BEDRIFTSTEKNOLOGI

Konkurranse om telefonnummer

Den norske planen for bruk av telefonnummer egner seg godt for konkurranse. Dette mener Statens Teleforvaltning som nå er i sluttspurten i arbeidet med forskriften som skal regulere bruken av telefonnummer når nye teleaktører kommer inn på telemarkedet i Norge etter 1. januar 1998. STF går inn for at en skal kunne bruke et tresiffret nummer for å velge teleoperatør.

Frode Eriksen
1. nov. 1996 - 09:30

- Den norske nummerplanen er bedre enn de fleste andre europeiske nummerplaner, sa sjefsingeniør i Statens Teleforvaltning, Arne Litleré på Nortibs høstkonferanse på Hamar torsdag.

I Stortingsproposisjon 70 heter det at "Mulighet for valg av operatør er avgjørende for å oppnå like konkurransevilkår i et marked med flere operatører." Med bakgrunn i dette mener STF at det beste er å innføre mulighet for å velge operatør ved bruk av nummer fra en tresiffret serie. Dette betyr at hver operatør får et eget tresiffret nummer som slås før selve telefonnummeret.

STF foreslår også i sine forskrifter at det innføres nummerportabilitet i Norge. Dette vil gi kundene operatørportabilitet slik at de kan beholde sitt telefonnummer ved bytting av tele- eller tjenesteleverandør, geografisk portabilitet som gir adgang til å beholde samme nummer ved flytting til en annen landsdel, og tjenesteportabilitet slik at kunden beholder samme telefonnummer ved endring av tjeneste.

STF ser for seg en trinnvis innføring av nummerportabilitet i Norge, der portabilitet for de kommersielle, femsiffrede nummer kommer til neste år, mens portabilitet for stedsuavhengige nummer (800, 815 osv.) kommer i 1998, mens vanlige og mobile telefonnummer får full portabilitet til slutt.

EU-kommisjonen foreslår i sin grønne bok om europeisk nummerportabilitet ("Green Paper on a numbering policy for telecommunications services in Europe"), som sendes på høring i løpet av november, at nummerportabiliteten skal være innført i det faste nettet innen utgangen av dette årtusen.

Andre land planlegger også å innføre nummerportabilitet. Danmark, Sverige og Nederland snakker om 98-99, mens Finland allerede har delvis portabilitet og tar hele skrittet med full portabilitet neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.