BEDRIFTSTEKNOLOGI

Konkurranse vil presse fram Telenor-fiberet

Svakt markedspress forklarer at Telenor ikke slipper til kunder i sitt ubrukte fibernett.

28. mars 2007 - 11:23

Det er svært dyrt å strekke fiber og bakfra kommer teleselskapene med stadig raskere ADSL-teknologi som spiser opp konkurransefortrinnet fiber har.

Telenor har allerede kobbernettet med minst én ledning inn i alle hus. Dette har vært Telenors melkeku, og det er mest fortjeneste for telegiganten å tilby tjenester på dette nettet. For telefonkabel har alle husstander allerede.

Men med alle fiberaktørene som nå er på banen, har også Telenor sin fiberjoker.

Ifølge Forbruker.no sitter nemlig Telenor allerede på et landsdekkende fibernett, men vil ikke bruke det.

Til hvert eneste nye hus som bygges, legger Telenor en fiberkabel, men den blir foreløpig ikke brukt.

Men Telenor er ikke overivrig etter å tilby dette nettet, i alle fall ikke før konkurransepresset blir stå stort at de må gjøre grep.

Fiberaktører i dag må selge fiberbredbånd, som gir anledning til å ta inn både høyhastighets bredbånd, IP-tv og IP-telefoni.

Telenor på sin side har allerede Canal Digital som tilbyr kabel-tv, og samtidig som de planlegger å lansere IP-tv over kobberkablene (VDSL).

Foreløpig vil Telenor vente med å bygge ut fibernettet videre, sier direktør for fastnettet i Telenor, Berit Svendsen til Forbruker.no.

I dag kan man fortsatt får TV via kabel, bakkenett, satellitt og kobberkabler, men nye tjenester vil kreve nye løsninger.

Homebase er blant aktørene som tilbyr fiberbredbånd i stor-Oslo, og som er svært optimistisk på veksten i fiberutbredelse. I dag har selskapet en tilvekst av 500 nye kunder i måneden.

    Les også:

Fiberbredbånd er fortsatt svært tidlig i startgropen. I stor-Oslo med rundt 350.000 husstander antas det at det i dag er rundt 2.500 kunder hos Bredbåndsfabrikken, 1.000 hos Viken Fibernett og 1.680 hos Homebase.

I tillegg har Viken Fibernett 2.000 som venter i kontrakt som venter på å få lagt inn fiber og Homebase har også rundt 2.000 på vent.

Dersom politikere legger til rette for et nasjonalt fritt leie av tv-strøm, såkalt multicast, har fiberaktørene tro på tjenesten rulles ut for fullt i et raskt tempo.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.