RESULTATERFINANS

Konkurransedirektøren blir forsker - igjen

Konkurransedirektør Einar Hope har takket ja til et professorat ved Norges Handelshøyskole og slutter dermed i sin nåværende jobb. Hope har hatt en viktig rolle i dereguleringen av blant annet telesektoren i Norge.

Jørgen Christiansen
30. sep. 1998 - 15:39

- Det er både vemodig og vanskelig å gå fra Konkurransetilsynet, men dette er en unik mulighet for meg som jeg ganske enkelt ikke kunne takke nei til, sier Einar Hope til digi.no.

Hope har ledet Konkurransetilsynet i en periode med betydelige dereguleringer av næringsvirksomhet i Norge. Både banksektoren, energisektoren og telesektoren har vært igjennom betydelige endringer de senere årene, med tett oppfølging fra Konkurransetilsynet.

Etter innføringen av en ny konkurranselov tidlig på 90-tallet har norske myndigheter måttet endre sin arbeidsform. Både Post- og Teletilsynet, NVE og Kredittilsynet har historisk tatt seg av problemstillinger som naturlig hører inn under Konkurransetilsynets område.

Overføringen av ansvar mellom de ulike tilsynene har fra utsiden sett ut til å være både vanskelig og treg, men Hope avviser at norske myndigheter har trenert utviklingen.

- Det er bred aksept for konkurransepolitikk som en integrert del av den økonomiske politikken. Jeg synes det er naturlig at det tar litt tid når større endringer skal gjennomføres, sier Hope.

Konkurransetilsynet jobber nå med et omfattende strategiarbeid, hvor man blant annet vurderer om tilsynet skal foreslå en revisjon av konkurranseloven.

- Jeg blir i Konkurransetilsynet til dette arbeidet er fullført. Det innebærer at det nok kan ta et halvt års tid før jeg kan tiltre professoratet, sier Hope.

Einar Hope kom til konkurransetilsynet i 1995 fra stillingen som administrerende direktør ved Norges Handelshøyskoles forskningsstiftelse, SNF. Han har jobbet som forsker med spesialisering innen energiøkonomi og næringsøkonomi og var sentral i arbeidet med Konkurranseloven, og ikke minst i arbeidet med dereguleringen av energisektoren. Hope blir nå professor i energi-økonomi ved Norges Handelshøyskole, et professorat som er opprettet av Statoil.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.