BEDRIFTSTEKNOLOGI

Konkurransetilsynet gransker Telenor

Konkurransetilsynet har nå sendt varsel om et mulig inngrep mot Telenor vedrørende videresalg av abonnement på fasttelefoni.

Therese Werenskiold
2. juli 2001 - 14:03
Etter innføringen av prefiks og fast forvalg er det blitt etablert flere tilbydere av trafikk i det faste telenettet. De fleste kundene er imidlertid fortsatt avhengige av å kjøpe tilgang til telenettet fra Telenor. Telefonabonnementet er betaling for slik aksess. Kunder som bruker andre aktører enn Telenor på teletrafikk, blir fakturert av disse aktørene for trafikken, og av Telenor for abonnementet.

Konkurransetilsynet har vurdert Telenors videresalg av abonnement på fasttelefoni, og vurderer et inngrep mot telegiganten.


Hvis inngrepet gjennomføres, blir Telenor pålagt å tilby videresalg av abonnement uten å kople dette til videresalg av teletrafikk.

- Telenor tilbyr en tjeneste som innebærer at andre aktører kan videreselge abonnement for fasttelefoni fra Telenor. Videresalg innebærer at andre aktører enn Telenor kan fakturere sluttbrukerne for tilgangen til telenettet gjennom Telenors aksessnett. I avtaler med videreselgerne kopler Telenor videresalg av abonnement til videresalg av teletrafikk fra Telenor. Videreselgerne må derfor videreselge både abonnement og teletrafikk fra Telenor, skriver Konkurransetilsynet i en melding til pressen.

Slik Telenors videresalgskonsept er utformet, får aktører som konkurrerer med Telenor om å tilby teletrafikk, ikke videreselge abonnement fra Telenor. Konkurransetilsynet mener dette virker begrensende på konkurransen i markedet for fasttelefoni.

Ved å videreselge abonnement kan Telenors konkurrenter på teletrafikk fakturere sine kunder for både abonnement og trafikk. Telenors konkurrenter kan dermed tilby et helhetlig kundeforhold og fremstå som totalleverandører av fasttelefoni. Konkurransetilsynet mener dette er viktig for å skape mer virksom konkurranse i markedet for fasttelefoni. Dette vil lede til lavere priser og bedre tilbud til telekundene. Tilsynet har derfor varslet et inngrep som innebærer at Telenor må tilby videresalg av abonnement uten å kople dette til videresalg av teletrafikk.

digitoday følger saken.


Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.