JUSS OG SAMFUNN

Konkurransetilsynet sjekker TV 2s satellittavtale

Konkurransetilsynet sjekker nå om den eksklusive distribusjonsavtalen mellom TV 2 og Canal Digital holder mål. Ifølge en rådgiver i tilsynet er det sannsynlig at myndighetene går videre med saken.

Herman Berg
9. juli 1998 - 12:50

TV 2 og distributøren Canal Digital inngikk denne uken en avtale om at Norges suverent største reklamefinansierte TV-kanal skulle ligge eksklusivt i programpakken som Canal Digital tilbyr.

Det innebærer at TV 2 ikke kan inngå noen avtale med konkurrenter av Canal Digital som for eksempel svenske ViaSat som er den største leverandøren av programkort til parabolanlegg i Norge. ViaSat har reagert kraftig på dette (se under relaterte saker i høyre margen) og skulle ta affære overfor Konkurransetilsynet.

Nå slipper de det.

Ifølge TV 2s advokat Per Schrader-Nielsen har TV 2 allerede på eget initiativ (sammen med blant annet partner Canal Digital) gitt en redegjørelse for kortavtalen og den pågående fusjonen mellom TV 2s kortselskap Norgeskanalen og Canal Digital Norge overfor tilsynet.

Avtaleutkastet ble sendt denne uken, noe som bekreftes av Konkurransetilsynet.

Rådgiver Torhild Henriksen opplyser at saken er såpass fersk (i og med at de fikk avtaleteksten denne uken) at det er vanskelig å uttale seg konkret foreløpig. Likevel mener hun det er sannsynlig at tilsynet forfølger saken etter at de har gjort sin interne utredning.

- Det er TVs landsdekkende posisjon som det eneste alternativet til NRK som gjør denne saken spesiell. Med enerett til riksdekkende reklame er de i en særstilling. Dessuten er det få aktører på kortmarkedet. Dette gjør at vi antakelig går inn i den, sier Henriksen som likevel først må levere en intern oppsummering før det blir bestemt om tilsynet skal forfølge saken ytterligere.

Dermed har konkurransemyndighetene en litt annen oppfatning enn TV 2s advokat Schrader-Nielsen som tidligere i uken uttalte til digi.no at den eksklusive konsesjonen og allmennkringkasterposisjonen ikke hadde vært noe tema i det hele tatt for partene. Han har i dag ingen ytterligere kommentarer til tilsynets vurderinger.

Det nordiske holdingsselskapet Canal Digitals Jon Nørstebøens hevder at det vil komme forbrukerne til gode når det tilbys to jevngode alternativer på markedet - selv om altså fusjonen reduserer hovedaktørene i programkortmarkedet fra tre til to.

TV 2-selskapet Norgeskanalen har inntil fusjonen solgt et eksklusivt programkort kalt Satellittkortet med TV 2, NRK 1 og NRK 2 og i går kom meldingen om at også NRK har inngått avtale med Canal Digital etter at Norgeskanalen ble innlemmet i Canal Digital Norge.

Nørstebøen mener at denne nye NRK-avtalen paradoksalt nok fører til større konkurranse og vil være positiv i forhold til konkurransemyndighetenes vurderinger.

- Vi får to jevnbyrdige konkurrenter på kortmarkedet. Avtalen vår med NRK er ikke-eksklusiv, noe som gjør at NRK også kan inngå en avtale med for eksempel ViaSat, sier han og vil ikke være med på at det er særdeles mye viktigere å ha TV 2, TVNorge og NRK 1 og 2 i én programpakke, kontra TV3 og NRK 1 og 2 som ViaSat eventuelt vil kunne tilby.

Nørstebøen mener at forholdene ikke er konkurransevridende også av en annen grunn:

Prosjektet Nordig (må ikke forveksles med betal-TV-kanalen Nordik) har samlet kringkastere, teleoperatører og kortselskap rundt én åpen digital-TV-standard i Norden. Det innebærer at det vil være mulig å plugge inn konkurrerende programkort i de svarte boksene som skal koble digital signaler til analoge TV-apparat.

- Dette gjør at ikke bare én operatør kan styre utviklingen, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.