JUSS OG SAMFUNN

Konkurrentene får se Windows-kode

Microsoft vil heller la konkurrentene se Windows-koden enn å dokumentere grensesnittene bedre.

26. jan. 2006 - 08:48

Microsoft er under press fra myndighetene i både USA og EU fordi selskapet ikke gir tilstrekkelig innsyn i grensesnittene som lar andre plattformer forholde seg til Windows-drevne maskiner.

I Europa har EU-kommisjonen gitt Microsoft frist til 15. februar med å komme med bedre forslag til hvordan konkurrentene skal få innsyn i grensesnittene og protokollene til Windows-servere, og advart at det kan vanke dagbøter på opptil to millioner euro hvis ikke forslagene er tilfredsstillende.

USAs justisdepartement har nylig klaget over at Microsoft ikke etterkommer kravene i monopolforliket om hvordan konkurrentene skal holdes à jour med utviklingen av grensesnittene mot klientutgaven av Windows, og gått til et rettslig utspill for å tvinge selskapet til lydighet.

I går kom Microsoft med et utspill for å blidgjøre EU: Selskapet foreslår at i tillegg til å dokumentere programmeringsgrensesnitt og kommunikasjonsprotokoller, skal det også gis innsyn i selve kildekoden til disse funksjonene, under en såkalt «referanselisens».

– Med denne kunngjøringen, går Microsoft langt utover kravene til EU-kommisjonens kjennelse fra mars 2004 om innsyn i de tekniske spesifikasjonene til våre proprietære kommunikasjonsprotokoller, heter det i pressemeldingen fra Microsoft.

Microsoft peker på at innsyn i kildekoden suppleres av de over tolv tusen sider med teknisk dokumentasjon som allerede er gjort tilgjengelig som følge av EUs kjennelse.

EU-kommisjonen har fått tilbakemeldinger fra IT-eksperter om at disse tolv tusen sidene ikke gir tilfredsstillende innsyn. Ifølge briten Neil Barrett, som siteres i en rapport som ligger til grunn for EU-kommisjonens misnøye med Microsoft, er det å prøve å gjøre praktisk bruk av informasjonen i de tolv tusen sidene, «en absolutt frustrerende, tidsødende og til slutt håpløs oppgave».

Vilkårene for innsynet i Windows’ klidekode gis på denne siden på Microsofts nettsted: Microsoft Implementation of European Commission Decision. Her går det fram at det bare gis tilgang til kildekoden over et beskyttet nettsted, og at man bare har innledning til å lese kode og søke gjennom den, ikke kopiere den. Lisens gis tidsbegrenset. Nøyer man seg med tre dagers lisens, slipper man å betale. 30-dagers lisensen må man betale for, avhengig av «den evaluerende partens premisser». 30-dagers lisensen gir også tilgang til opptil 500 timers teknisk support uten tilleggsomkostninger.

Reaksjonene fra åpen kildekodefellesskapet er svært skeptiske.

Wall Street Journal siterer blant annet Georg Greve som leder Europa-avdelingen til Free Software Foundation: «Vi har aldri ønsket tilgang til kildekoden deres. De legger ut en krukke med forgiftet honning.» Fellesskapet frykter blant annet søksmål fra Microsoft dersom de etter å ha fått innsyn i Windows’ kildekode, skulle komme i skade for å skrive kode som tilfeldigvis likner på Microsofts.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.