Konkurrerende filformater bremser musikksalget

Fraunhofer Institute mener konkurrende filformater forvirrer konsumentene og fører til mindre kjøp av musikk på nettet.

Fraunhofer Institute mener konkurrende filformater forvirrer konsumentene og fører til mindre kjøp av musikk på nettet.

Direktør for elektroniske medieteknologier ved Fraunhofer Institute i Tyskland, Karlheinz Brandenburg, sa til Reuters denne uken at konkurrerende teknologier som forvirrer konsumentene vil føre til flere konkurser i musikknedlastingsmarkedet enn det den reelle konkurransen vil gjøre. Fraunhofer Institute er kjent for å ha ledet utviklingen av MP3-formatet.

Apple, RealNetworks og Sony har alle egne, proprietære avspillingsformater og teknologier for digital rettighetshåndtering, slik at musikkfilene ikke kan benyttes på tvers av bærbare digitale musikkavspillere eller avspillingsprogramvare.

Brandenburg sier til Reuters at han to ganger har advart produsenter og plateselskaper om risikoen ved å fremmedgjøre musikktilhengerne, noe som presser dem ut til ukontrollerte fildelingsnettverk, hvor musikken er gratis og kodet med det ubeskyttede MP3-formatet.

- De lyttet ikke. Kanskje de trodde at det var kommersielt fornuftig ikke å ha en standard. Det er veldig merkelig, sier Brandenburg, som i 1986 fikk godkjent et svært lønnsomt patent for å ha utviklet MP3. Han og hans arbeidsplass innkasserer lisenspenger på salget av MP3-spillere.

- Rene MP3-filer er den eneste standarden. Den støttes av alle, sier han.

Dette er nok en sannhet med noen modifikasjoner. Sony har utgitt en rekke produkter som bare støtter selskapets eget musikkfilformat, ATRAC. Men nylig krøp Sony til korset og selv innrømmet at selskapet nå vurderer om det ikke lenger bare skal satse på ATRAC, men at selskapet også vil innføre full støtte for MP3 i alle selskapets musikkavspillere.

Til toppen