RESULTATERFINANS

Konkurs etter bitter kundekrangel

Derfor knakk Oracle-spesialisten ryggen.

Mandag denne uken ble IT-selskapet NSA, som er ekspert på Oracle, slått konkurs. Her er årsaken.
Mandag denne uken ble IT-selskapet NSA, som er ekspert på Oracle, slått konkurs. Her er årsaken. Bilde: Per Ervland

Tirsdag kunne digi.no melde at Norske Systemarkitekter AS (NSA) måtte ta den tunge veien til skifteretten. I regnskapet er det lite som tyder på at selskapet skulle slite voldsomt. I 2011 hadde selskapet en omsetning på over 80 millioner kroner med et tap på 1,4 millioner kroner.

Men årsaken til konkursen skal etter det digi.no kjenner til være at selskapets største kunde, kataloggiganten Eniro, trakk seg fra en omfattende driftsavtale med effekt fra september i år.

    Les også:

Bitter skilsmisse

Det var ikke en lykkelig skilsmisse. Det viser en dom fra Oslo Byfogdembete.

NSA har driftet Eniro sin online-plattform, for eksempel Gulesider.no, siden 2005, men ble sagt opp i fjor med virkning fra 30. september.

Eniro og NSA var nemlig svært uenig om hvorvidt oppsigelsen av avtalen mellom partene var gyldig eller ikke.

Nektet å utlevere passord

Da NSA nektet å etterkomme krav fra Eniro om å utlevere administrator-passord til all teknisk utrustning og systemer som kataloggiganten eide eller lisensierte. Dessuten krevde Eniro at deres nye leverandør, Keystep, skulle få all driftsdokumentasjon.

– NSA mente oppsigelsen av avtalen ikke var korrekt, slik vi så det derimot var det ingen tvil om at avtalen var gyldig sagt opp, skriver Eniros talsperson Renate Morken i en epost til digi.no.

Vant i retten

Dermed sendte Eniro en begjæring til retten for å tvinge NSA til å utlevere dokumentasjonen, inkludert passordene.

– Vi vant frem i retten og får nå utlevert den dokumentasjonen vi trenger fra NSA, skriver Morken til digi.no.

Dommen ble forkynt 7. september i år, viser dokumenter digi.no har fått tilgang til.

Viktig avtale

Etter det digi.no kjenner til var avtalen med Eniro den klart største til NSA. Ved at den forsvant ville en stor del av selskapets omsetning forsvinne med den, forteller kilder med kjennskap til avtalen digi.no.

Det blir oss også fortalt at eierne ikke ble enige om hvordan de skulle drive selskapet videre, noe som førte til at ledelsen ikke hadde noen valg: Mandag måtte de overlevere selskapet til retten og en bostyrer ble oppnevnt for å forvalte bedriften videre.

Usikker skjebne

Det er i skrivende stund ikke klart hva som vil bli skjebnen til de rundt 50 ansatte ved NSAs ulike avdelinger. digi.no er kjent med at flere interessenter skal være i forhandlinger med bostyret om å kjøpe restene, som i dag opererer som normalt.

Dersom det ikke blir enighet innen ganske kort tid vil imidlertid driften stoppe opp og de gjenværende verdier vil bli solgt unna til høystbydende.

–Ingen kommentar

Tirsdag kveld snakket digi.no med adm. direktør i Kjetil Bjerke Karlsen. Han ville ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt, men at det vil komme en pressemelding onsdag formiddag.

Tidlig onsdag morgen ble det klart at Inmeta Crayon kjøper konkursboet etter NSA. Les mer her: Redder Oracle-miljø

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.