Konkurs for utbygger av WLAN-soner

Intel vil ikke satse videre på Cometa som skulle bygge WLAN-soner i 50 amerikanske byer.

Intel vil ikke satse videre på Cometa som skulle bygge WLAN-soner i 50 amerikanske byer.

I desember 2002 ble Cometa Networks lansert med braks og bram, for å bygge et nettverk av WLAN-soner (IP-soner, altså områder med trådløs tilgang til Internett med Wi-Fi-teknologi) i 50 amerikanske byer. Sonene skulle bygges ved flyplasser, kjøpesentre, møte- og messelokaler og så videre. På eiersiden var AT&T, IBM, Intel, 3i og Apax Partners. Målet var å opprette 20.000 WLAN-soner, også kalt «hot spots».

I dag meldes det at selskapet legges ned. Cometa klarte ikke å skaffe ny kapital.

Cometas fall kan vise seg å være et kraftig tilbakeslag for satsingen på WLAN-soner. Ifølge Cometa ville det vært lønnsomt å bygge opp et nettverk av trådløse soner, men investorene så ikke den samme verdien, selv om blant andre Intel har satset sterkt på å lage produkter tilpasset bruk av trådløst Internett.

    Les også:

Flere faktorer kan bidra til at WLAN-soner ikke blir så utbredt som mange trodde for halvannet år siden. Det viktigste er mangel på samtrafikkavtaler mellom operatørene, slik at brukerne må forholde seg til mange operatører etter hvert som de går fra den ene sonen til den andre. Mangelen på samtrafikkavtaler har ført til at mange kafeer og hoteller tilbyr trådløs Internett-tilgang gratis. Dette løser problemet for brukerne, men gjør det vanskelig for utbyggerne å tjene penger etter at en sone er etablert.

Andre faktorer som forvansker WLAN-soner er tredje generasjons mobil, tilbudt av operatører som allerede har gode samtrafikkavtaler, og den teknologiske utviklingen, der WiMax lover blant annet større rekkevidde enn dagens Wi-Fi-teknologi.

Til toppen