Konkurs strander viktige webpatenter

Spekulanter kan kapre webpatenter fra konkursboet etter den falne dotcom-stjernen Commerce One.

Spekulanter kan kapre webpatenter fra konkursboet etter den falne dotcom-stjernen Commerce One.

Konkursen i den tidligere amerikanske dotcom-stjernen Commerce One overrasket ingen. Allerede i 2002 var selskapet dømt nord og ned av Gartner. Se artiklene Dotcom-komet avvikles kanskje helt (24.09.2004) og Gartner feller knusende dom over tidligere superstjerne (11.10.2002).

Blant de lille som er igjen av verdier i boet, er 39 programvarepatenter, mange av dem ikke ferdigbehandlede, som helt eller delvis er tillempet i ny teknologi for webtjenester («web services»). Denne teknologien tilbys i mange produkter fra flere av IT-verdenens rikeste aktører, blant dem Microsoft og IBM. Det gjør det fristende for spekulanter å skaffe seg patentene med tanke på innbringende søksmål.

Patentjurist Lee Van Pelt som er innblandet i avviklingen av Commerce One, sier til amerikanske medier at patentene skal auksjoneres bort 6. desember i San Francisco, og ventes å gå for et sted mellom 1 og 10 millioner dollar. For patentjegere kan de ligge til grunn for søksmål med krav om opptil en milliard dollar, sier Van Pelt.

Den ideelle organisasjonen CommerceNet har foreslått at aktuelle aktører innen webtjenester og e-handel går sammen om å etablere en stiftelse for å kjøpe patentene og forvalte dem til fellesskapets beste. Ifølge ZDNet har rundt 15 potensielle deltakere, blant dem Google, Oracle og Sun, deltatt i innledende drøftinger med tanke på å etablere en slik stiftelse.

CommerceNet mener stiftelsen kan etableres med frivillige bidrag på opptil et par millioner dollar fra et titalls deltakere. For å være med på auksjonen, må en eventuell stiftelse levere et initialt bud innen 2. desember.

Aktuelle aktører har vært uvillige til å kommentere forslaget.

Ifølge Electronic Frontier Foundation (EFF) er det en økende tendens til å kjøpe opp IT-patenter utelukkende for å tjene penger på søksmål. Dette er en viktig forretning for blant andre SCO Group – kjent for sitt Linux-søksmål mot IBM. Et annet selskap som nevnes i denne kategorien er Intellectual Ventures som tidligere Microsoft-direktør Nathan Myhrvold stiftet i 2000.

    Les også:

Til toppen