JUSS OG SAMFUNN

Konkurser rammer IT-bransjen

De små IT-selskapene røk først, viser nye tall. Etter nyttår blir det verre.

19. des. 2008 - 07:45

Konkurstallene har helt siden april vært på et høyere nivå enn i fjor. 3151 konkurser så langt i 2008 er også langt flere enn i hele 2006, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Kredittopplysningsbyrået Experian, tidligere CreditInform, har foretatt en analyse over samtlige foretak i Norge.

Og det er ingen lystig tall for IT-bransjen. Selv om det fortsatt er høy aktivitet, melder mange at de nå fryser IT-prosjektene.

Tallene fra Experian avdekker at veksten i antall konkurser er dobbelt stor i IT-bransjen i forhold til snittet for andre bransjer.

Experian har skilt ut IT utfra de tre hovedbransjene: Data-og telekommunikasjon (under Post-og telekommunikasjon), databehandlingsvirksomhet - inkluderer konsulentselskaper og databasedrift (under forretningsmessig tjenesteyting) og produksjon av datamaskiner og annet databehandlingsutstyr under (industri).

Analysen vurderer selskapenes kreditt og legger til rette for at organisasjoner skal treffe beslutninger med ønsket risiko og høyest mulig kommersiell og finansiell lønnsomhet.

- At det er dobbelt så mange konkurser i IT-bransjen kan skyldes den sterke etableringsveksten de siste årene, sier markedssjef Hanne Randgaard Broen til digi.no.

Overetablering av mange små selskaper kan være årsaken til det høye antallet konkurser i IT-bransjen, tror Experian.
Overetablering av mange små selskaper kan være årsaken til det høye antallet konkurser i IT-bransjen, tror Experian.

Når etterspørselen avtar mener hun det er helt naturlig at bransjen vil måtte gjennom en avskalling av bedrifter som ikke har livets rett.

- Mange IT-selskaper er relativt små og får problemer med økte rentekostnader når det blir endringer, mener hun.

Totalt sett gikk 335 bedrifter konkurs i november. Det er 50 prosent flere enn i samme måned i fjor. Nå går flere industribedrifter over ende.

Flest konkurser er det i bygg og anlegg, varehandel, eiendomsdrift og hotell og restaurant, viser konkurstallene for november fra Experian.

Bygg og anlegg har til nå i år hatt 705 konkurser, 26 prosent flere enn på samme tid i fjor. Innen eiendomsdrift, utleievirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting er det registrert 638 konkurser, 39 prosent flere enn i fjor.

I IT-bransjen er det fram til nå 97 konkurser mot 65 i fjor.

Randgaard Broen kan ikke svare på innen hvilke områder som er spesielt rammet, men IT er skilt ut av de tre hovedbransjene post- og telekommunikasjon, tjenester og industri.

– Disse bransjene har strevd i hele år, men vi opplever nå at konkurstallene for industribedriftene gjør et byks oppover. 31 industribedrifter gikk konkurs i november, mot 14 i samme måned i fjor. Hittil i år har det vært en økning i antall konkurser i industrien på 40 prosent, forteller hun.

Experian forventer at konkurstallene vil øke for de aller fleste bransjer de neste månedene. Det er tradisjonelt en ganske stor avskalling av bedrifter på nyåret, i tillegg til at effekten av finanskrisen vil slå inn hardere da, slår analyseselskapet fast.

Lander konkurstallene på 3500 for hele 2008, er det 1000 flere enn i 2007.

Det er store forskjeller mellom fylkene. Mens Vest-Agder og Oppland har henholdsvis 195 prosent og 100 prosent flere konkurser enn på samme tid i fjor, er det nesten status quo i Oslo og Akershus.

Næringslivet i og rundt Oslo er allsidig og vanligvis mer stabilt enn de fleste andre steder i landet.

Et viktig industri- og næringslivsfylke som Rogaland får nå føle finanskrisen på kroppen. De har 78 prosent flere konkurser enn i fjor.

Blant store kommuner som har den mest negative utviklingen i år, er Kristiansand, Gjøvik og Fjell. Kristiansand er i en særstilling med 271 prosent flere konkurser enn i 2007.

Konkursraten, som forteller hvor stor risikoen for konkurser har vært de siste 12 månedene, viser at de mest sårbare bedriftene ligger i Vestfold og Sør-Trøndelag. Størst konkursrisiko har det vært innen hotell og restaurant, post og telekommunikasjon og bygg og anlegg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.