Konstruerer skip over gigabitlinje

Rosenberg Verft lot seg friste av ASP over en gigabitlinje fordi en tidobling av hastigheten var forbausende billig.

Rosenberg Verft lot seg friste av ASP over en gigabitlinje fordi en tidobling av hastigheten var forbausende billig.

Hvis man skal jobbe mot en sentral server som står flere kilometer unna, er det ofte litt begrenset hva man kan drive med før det føles veldig tregt og irriterende. Men markedet har forandret seg, og ved Rosenberg Verft har man sagt ja takk, begge deler, til både ASP-modell for tykke klienter og steintunge konstruksjonstegninger på sentralt driftede servere.

Det som får det hele til å gå rundt er en linje på én gigabit per sekund til driftspartneren Allianses servere.

- Kunden driver med konstruksjon, og bruker store tegninger i både 2D og 3D. Det hadde nok holdt med 100 megabit også, men prisforskjellen var ikke så stor, sier Trygve Christiansen, produktsjef for driftstjenester i Allianse, til digi.no.

Christiansen sier Allianse ble overrasket over hvor liten prisforskjellen var.

- Det var omtrent dobbel pris for tidobling av linjen, sier han.

Han mener prisen øker saktere enn båndbredden fordi man uansett må legge fiberinfrastruktur helt ut til kunden for å oppnå 100 megabit per sekund.

- Det blir noe mer belastning på telenettverket, men det er relativt sjelden at man klarer å utnytte hele båndbredden. De har en viss datamengde som skal overføres uansett, det går bare raskere med 1 Gb/s, sier han.

For den delen av nettet som deles med andre kunder, kan det likevel bli nødvendig med oppgraderinger, for å sikre dem båndbredde i de periodene Rosenberg Verft bruker mye.

- Det er vel derfor det koster mer også, sier Christiansen.

Rosenberg Verft ligger 15 kilometer fra Allianses servere. Lengre avstander vil nok bli dyrere, men trenger ikke å være avskrekkende dyrt, mener Christiansen.

Han forteller at det ikke bare er hastigheten på store filer som forbedres. Det blir også redusert forsinkelse på mindre operasjoner. Det blir flere hopp mellom avsender og mottaker når serveren flyttes ut, men bredere linje skal kompensere for forsinkelsen dette gir.

Mye av økonomien i denne modellen baserer seg på at Allianse nå slipper å ha noen servere ute hos kunden. Programvaredistribusjon er også lagt over denne linjen.

- Vi har lite behov for å reise ut til kunden, og kan gjøre det meste i vår datasentral. Vi har også enkle rutiner for å bygge opp en PC igjen hvis det skjer feil, slik at kunden selv kan gjøre det lokalt, i tillegg til å få lastet ned et image med nye systemer, sier han.

Dette er ikke bare første gang Allianse leverer slike tjenester over en gigabitlinje, det er også første gang de benytter en ASP-modell til prising av tykke klienter. Rosenberg eier nemlig ikke maskinene selv, men har en pris per bruker per måned og per PC per måned.

- Det er jo en ASP-prismodell, vi bruker bare ikke tradisjonelle ASP-terminalservere, og et er tykke klienter i enden, sier Christiansen.

Rosenberg Verft var tidligere en del av Aker Kværner og har erfaring med outsourcing av IT-drift fra helt tilbake til 1996. De nye systemene er nå oppe og går og fungerer bra, opplyser en representant for selskapet.

I tillegg til gigabitlinjen, som er levert av Song, har Rosenberg en reservelinje på 10 megabit fra Telenor.

Til toppen