Kontantkort lar unge betale på nett

Et nytt kontantkort kan få flere unge til å betale for musikk fra nettet.

Et nytt kontantkort kan få flere unge til å betale for musikk fra nettet.

Som følge av stor utbredelse i nedlasting av musikk, har CD-salget falt dramatisk og musikkbransjen er i ferd med å miste grepet.

IFPI-sjef Marte Thorsby framholdt under et krisemøte i musikkbransjen for et par uker siden at 80 prosent av ungdom mellom 15 og 25 år laster ned musikk ulovlig, og halvparten er ikke klar over at det er ulovlig.

    Les også:

IFPI jobbet nå med en handlingsplan på hvordan de skal få ungdom til å betale på nett, og lanseringen av kontantkort for netthandel kan bli en verdifull drahjelp.

For en av grunnene til at platebransjen har tapt hundrevis av millioner kroner de siste årene, kan nettopp skyldes at ungdom ikke har hatt anledning til å betale for varen.

Kjøper man på Internett, trenger man nemlig et kredittkort og der er aldersgrensen 18 år.

– Dette skaper problemer for ungdom, foresatte og internettbutikker, sier markedssjef Pål Christian Møller i SEB Kort Norge.

Spesielt platebutikker som selger musikk på nettet har vansker med å nå sin viktigste målgruppe, tenåringene.

– Siden unge ikke kan betale med kort på nettet, er løsningen ofte å laste ned musikk ulovlig, sier Møller.

SEB Kort Norge har nå lansert MasterCard gavekort, som er forhåndsbetalt med et beløp som ikke kan overskrides.

– Kortet er utstyrt med samme type nummer som et kredittkort, et vanlig MasterCard-kort.

Dermed kan ungdommen selv kjøpe musikk fra nettet, mens foreldre og foresatte har full kontroll med hvor mye penger de bruker.

Prinsippet er det samme som kontantkort for mobiltelefon, som er blitt en suksess. Gavekortet bestilles på nettet, og kan skreddersys med eget bilde.

MasterCard gavekort kan lastes opp med verdi fra 200 til 5000 kroner. Det kan benyttes på nesten alle steder som aksepterer MasterCard kredittkort, 24 millioner steder over hele verden.

Kortet gjør det enkelt for giver å ha kontroll med hvor mye penger som blir brukt.

Kontantkortet kan bli en drahjelp for IFPI, selv om den største jobben framover vil være å endre holdninger til ungdom som i en tiårsperiode har lastet ned musikk gratis.

Infosoc-direktivet som trådte i kraft i juli fjor har gjort fildeling klart forbudt også i Norden, men ungdom er likevel verstingene som laster ned opphavsrettsbeskyttet musikk uten å betale for det.

Til toppen