Konto-CD feller hundrevis av sjefer

Tysk overvåking betalte 5 millioner euro for kontoutskrifter fra Liechtenstein.

Tysk overvåking betalte 5 millioner euro for kontoutskrifter fra Liechtenstein.

Berlin (NTB-Reuters-AFP): Tyske politikere frykter at avsløringene av skattesvindel for milliarder av euro som toppledere i næringslivet var involvert i, skal diskreditere hele den tyske økonomiske modellen.

I et intervju i Bild am Sonntag ber økonomiminister Michael Glos landets næringslivsledere om å vise seg etisk modne og oppføre seg ordentlig.

Han advarer mot at Tyskland kan bli overtatt av venstresiden om ikke næringslivslederne forstår at deres oppførsel er et dårlig eksempel.

Skandalen ble kjent torsdag da politiet foretok en husransakelse hos Klaus Zumwinkel, den mektige og steinrike sjefen for det halvstatlige tyske postverket Deutsche Post, som har innrømmet å ha unndratt 1 million euro i skatt ved å skjule ti millioner euro på hemmelige kontoer i skatteparadiset Liechtenstein.

Betalte for info
Ifølge ukemagasinet Der Spiegel betalte etterforskere fra Tysklands hemmelige tjenester (BND) rundt 5 millioner euro, eller nærmere 40 millioner kroner, for opplysninger som har ført til at flere hundre tyskere er mistenkt for skattesvik og for å ha gjemt unna store verdier i Liechtenstein.

Finansminister Peer Steinbrück og forbundskansler Angela Merkel godkjente selv utbetalingen av pengene til informanten, en bankansatt i det lille fyrstedømmet som lover sine bankkunder full diskresjon.

Politiet sier det er utstedt ytterligere 900 ransakingsordrer mot rundt 700 andre personer, mange av dem kjente næringslivstopper. Til sammen skal saken dreie seg om så mye som 3,4 milliarder euro (25 milliarder kroner).

Zumwinkel selv gikk av som toppsjef i Deutsche Post fredag og fra styreverv i selskaper som Lufthansa og Deutsche Telekom. Han slapp fengsel og ble løslatt mot kausjon etter å ha tilstått og lovt å samarbeide med politiet.

Grådige toppledere
Saken har ikke gjort tyskere flest mildere stemt overfor grådige toppledere i næringslivet som nyter godt av millionlønninger, omfattende frynsegoder og lukrative bonuser og fallskjermer, og som presser ned lønningene samtidig som tysk økonomi går bedre enn på mange år.

Vanlige tyskere har i årevis irritert seg stadig mer over næringslivslederne som tjener grovt mens 3,4 millioner tyskere er arbeidsløse og må klare seg på 4,25 euro dagen i arbeidsledighetstrygd.

I tillegg er flere store kjente bedrifter som Volkswagen og Siemens er også rammet av korrupsjonsskandaler de siste årene.

Skarpe reaksjoner
Reaksjonene fra tyske politikere har ikke latt vente på seg.

– Disse menneskene ødelegger alt. Når ikke elitene forstår at de må følge loven, da er det alvorlig, sier innenriksminister Wolfgang Schäuble fra det konservative regjeringspartiet CDU til Der Spiegel.

– De økonomiske elitene undergraver hele systemet, sier sosialdemokraten Steinbrück til Die Zeit. Partiets leder i Forbundsdagen, Peter Struck, mener skandalen kan styrke ekstremister både på venstresiden og på høyresiden.

Lederen for det store fagforbundet Verdi, Frank Bsirske, sier at folk er lut lei av næringslivstopper som fyller lommene sine. – De preker tilbakeholdenhet til andre, mens de fyller sine egne lommer, sier han.

CD med data
Svindelen ble rullet opp da BND i 2006 ble kontaktet av en mann som tilbød dem en CD med hemmelig informasjon om kontoer i banken der han var ansatt.

CD-en inneholdt også hemmelige råd fra Liechtenstein om hvordan innskudd i kontoene kunne skjules.

Banken LGT opplyste lørdag at den tror tyske etterforskere arbeider ut fra en liste over deres kunder som ble stjålet i 2002. Talsmann Hans-Martin Ülinger sier det er flere hundre navn på lista, og at banken skulle advare sine kunder.

Liechtenstein er en av ministatene i Europa som anses av OECD for å være lite samarbeidsvillige skatteparadiser.

Til toppen