BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kontor-IT er en tjeneste på linje med strøm og vann

- IT til et kontormiljø bør betraktes som en tjeneste på linje med strøm og vann, sier Stephen Yeo i tynnklient-leverandøren Wyse.

27. mai 2002 - 12:48

Debatten om tynne klienter kontra PC-er i kontormiljø har rast i minst halvannet tiår, og tynne klienter har opplevd en minst like rivende utvikling som de elskede men kontroversielle PC-ene. Den tynne klienten har gått fra å være tegnbasert terminal med stabile sorte bokstaver på hvit bunn, til grafisk terminal ("X terminal"), til Larry Ellisons "net computer" midt på 1990-tallet, og betegner nå en innretning med grafisk skjerm, tastatur og mus, med arbeidsflate identisk med en standard PC, men uten lokal lagring og totalt styrt av den sentrale IT-avdelingen.

Les også

Det har aldri vært lagt fram et eneste regnestykke eller erfaring som har vist noe annet enn at den tynne klienten er PC-en overlegen når det gjelder økonomi. De siste årene har alle de øvrige rasjonelle argumentene også kommet ut til tynnklientens fordel, siden den kan brukes til å kjøre akkurat de samme kontornyttige programmene, mens de aldri krasjer og aldri utløser fortvilte henvendelser til supportfolket.

Stephen Yeo i Wyse Technology. <i>Foto:  Wyse Technology</i>
Stephen Yeo i Wyse Technology. Foto:  Wyse Technology

Tynnklient-leverandøren Wyse Technology har sendt sin europeiske markedssjef Stephen Yeo på nordisk turné for enda en gang å slå fast sannheten: Å kjøpe PC-er til folk som skal drive tekstbehandling, grave i regnearkmodeller, snekre sammen presentasjoner, analysere data fra økonomisystemet og holde seg ajour gjennom Internet, er å kaste perler for svin. I beste fall tilbyr det ressurser som brukeren ikke trenger, og ikke ville merke om de falt bort. I verste fall misbrukes ressursene til oppgaver som er arbeidet uvedkommende og som undergraver produktiviteten.

- Å tilby IT-tjenester til et kontormiljø, bør være som å sørge for oppvarming, strøm og vann, mener Yeo. - Det er ikke noe poeng i å tilby maskineri som åpner for videoredigering, musikk eller andre personlige gjøremål som ikke har noe med jobben å gjøre.

Wyse LE-boks med skjerm og mus. <i>Foto:  Wyse Technology</i>
Wyse LE-boks med skjerm og mus. Foto:  Wyse Technology

Yeo demonstrerer på en lekker terminal med stor flatskjerm og en ISDN-forbindelse til en Internett-leverandør. (Selve tynnklientboksen er den lille enheten øverst til venstre på bildet.) Han trykker på en knapp på ISDN-boksen: Terminalen vekkes til live og etablerer, gjennom Internett, en sikker forbindelse til en server i England. Ikonene og startmenyen er som på en moderne Windows-PC. Word og Excel starter like raskt som på en PC, og hele den subjektive opplevelsen er som å sitte ved en PC i et lokalt nettverk, selv om brukeren sitter ved en tynnklient med svært begrenset båndbredde mellom seg og serveren. Fordi også Internett-surfingen går gjennom serveren, og fordi forbindelsen derfra er bred, oppleves også surfingen fra tynnklienten som om forbindelsen var langt raskere. Det eneste ISDN-forbindelsen brukes til, er å formidle endringer på tastatur, skjerm og mus.

- Grensen går ved spill og tung grafikk, innrømmer Yeo. - Driver du med konstruksjon eller videoredigering, er ikke tynnklient noe for deg. Men vanlige kontorbrukere, og de utgjør over 80 prosent av dagens PC-brukere, vil faktisk ikke tenke over at de ikke sitter ved en usedvanlig stabil PC.

Mange faktorer gjør tynnklienter rimeligere enn PC-er. Økte krav til servere mer enn kompenseres ved lavere innkjøpskostnad av tynnklienter. Supportkostnader er lavere. Erfaringer viser at en organisasjon kunne få installert 200 tynnklienter på 90 dager, mot antatt 360 dager for samme antall PC-er. Maskinene er selvkonfigurerende, og identifiserer seg selv til serveren ved tilkopling. Det er ingen installasjon av programvare, bare sentralstyring av brukerrettigheter. De er billigere og sikrere som hjemmekontor enn PC-er. De kan ikke rammes av virus eller misbrukes til snoking eller tjenestenektangrep.

Wyse LE-boks. <i>Foto:  Wyse Technology</i>
Wyse LE-boks. Foto:  Wyse Technology

- Flere av våre kunder har brukt tynnklienten til å løse problemer med at folk måtte bruke ulike maskiner til å nå forskjellige tjenester, og følgelig måtte ha både PC og arbeidsstasjon på pulten. Tynnklienten er ikke bare en Windows-terminal. Den kan brukes til å nå alt som kan gjøres tilgjengelig i et nettverk.

Erfaringen er at investeringene amortiseres etter alt fra et par til femten måneder. Yeo gjør oppmerksom på at organisasjonsmønstre ofte kan gi en god indikator på hvor lang tid det vil ta fra man hiver ut PC-ene til tynnklientinvesteringen begynner å lønne seg. Et av dem er der man har små grupper av medarbeidere spredd over store geografiske områder med begrenset båndbredde seg i mellom.

- Et ekstremt utslag av dette er i gruvebedriften Anglo-american i Sør-Afrika. Der har de folk rundt omkring med smale mikrobølgeforbindelser. Tynne klienter ga dem følelsen av å være i et høyhastighetslokalnett. Samtidig var det ikke lenger nødvendig å sende supportmann ut med helikopter når PC-en fikk problemer.

Et annet mønster er der folk til stadighet må gå fra PC til PC.

- PC-er skulle være bannlyst fra sjukehus, og erstattes av tynnklienter med smartkortautentisering eller tilsvarende. Tenk deg leger og pleiere som til stadighet går fra terminal til terminal. Trekker de ut smartkortet ett sted, blir skjermen svart. Ved neste pålogging på en annen maskin, får de opp den samme arbeidsflaten som de hadde ved den forrige maskinen. Dette eksemplet er helt klassisk.

Et tredje mønster gjelder pålitelighet. Koster det mye at maskinen er nede, er det et argument for å bytte ut PC-en med en tynnklient.

- Mange bruker ombygde PC-er som kasseapparater i butikker. De feiler like lett som vanlige PC-er, og på en travel dag i et stormagasin kan du tape mange titusener kroner på en times nedtid. Det paradoksale er at du kan avverge faren for slike tap ved å investere i billigere maskineri.

I undervisningsinstitusjoner er PC-er stadig utsatt for klåfingrede og nysgjerrige studenter og elever.

- Tynnklienter verner mot alt unntatt fysisk fjerning av mus, skjerm og tastatur. Men også det vil gi øyeblikkelig varsel til systemansvarlig om hva som er skjedd.

Yeo advarer til slutt mot en tankegang om at man kan bygge om gamle PC-er til tynnklienter.

- Det lar seg ikke gjøre, først og fremst fordi de stadig er PC-er, og følgelig har alle de iboende svakhetene til en PC. Ellers viser regnestykket at kan gjerne koste et par hundre dollar å fjerne diskettstasjonen på en PC, hvis du tar med alt fra gangtid for support til nedetid for brukeren. Prisen for en tynnklient starter på tre hundre dollar. Å bygge om en PC er falsk økonomi.

Hva så med personlig periferiutstyr som PDA-er og digitale kameraer?

- Det er ikke noe problem å ordne det slik at en hånd-PC kan synkroniseres med data håndtert gjennom en tynnklient. Løsninger for å tømme bilder fra et digitalt kamera kan ordnes, men det er ikke hensiktsmessig å drive avansert bildebehandling på en tynnklient.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.