Kontrollert kaos i åpningstimene

Store høyttalere, MP3-utveksling og allerede sliten dataungdom er stikkord i vår første rapport fra The Gathering 99.

Store høyttalere, MP3-utveksling og allerede sliten dataungdom er stikkord i vår første rapport fra The Gathering 99.

Det er ikke fritt for at det blir litt kaos og kø når godt over 4000 dataungdom (og endel litt eldre) samles til det årlige partyet i Vikingskipet på Hamar. Undertegnede kom fram i titiden, to timer etter at dørene åpnet. Da holdt et par hundre mennesker på å bære datautstyret sitt inn i hallen, men likevel var informasjonsdisken rimelig tilgjengelig. Det var også mulig å finne en parkeringsplass innen bæravstand fra hallen. Når man har med seg store mengder tungt datautstyr, er dette ganske avgjørende. Mange av deltakerne hadde med seg traller, men når de har med seg alt fra blinklys til meterhøye høyttalere, er det sikkert en forutsetning.

Laila Dalen, presseansvarlig, fortalte tidligere i dag at folk begynte å samle seg utenfor dørene før klokke tre i natt. Flere hadde med seg lenestoler, ja til og med en potteplante var en del av utstyret. Jeg antar at dette er erfarne TG-deltakere.

Dalen fortalte også om en russisk deltaker som hadde bommet en anelse på åpningtiden. Han ankom Vikingskipet allerede tirsdag etter en lang og strabisiøs reise. Russeren hadde først reist 36 timer med tog før han kom frem til Moskva. Derfra tok han fly til Oslo. Snakk om å være ivrig!

Hva gjør så en TG-deltaker den første dagen?

Det er fortsatt ikke helt fullt her, men å få et totalt overblikk over hva gjennomsnittdeltakeren egentlig gjør er nesten umulig. Jeg har likevel inntrykket at MP3-utveksling er svært utbredt. Det samme er selvsagt spill over nettverket.

Tettpakket!

Det virker for meg som om nettverket har mer enn tilstrekkelig kapasitet til å ta seg av belastningen. Internett-tilknytningen virker derimot i svakeste laget, i hvert fall mot deler av Internett. Mens enkelte nettsteder tar ekstemt lang tid å laste ned, tar andre like kort (eller lang) tid som vanlig. Likevel, det viktigste på en slik samling som The Gathering er det lokale nettverket. En rekke deltakere har åpnet deler av harddiskene sine slik at det bare er å forsyne seg med det spennende som ligger der.

Lovlig? Overhodet ikke, men slik har det vel alltid foregått når to eller flere maskiner kobles sammen - utveksling av informasjon, altså.

Flere dataforhandlere har også tatt turen opp hit, slik at deltakerne kan kjøpe det de måtte ha glemt igjen hjemme. Det selges også mye tomme CD-R-plater her oppe og det kryr av CD-brennere.

Den største overraskelsen her oppe - i hvert fall foreløpig - er kanskje alle de trøtte menneskene. Helt fra jeg kom inn døra har jeg sett folk sovende på tribuner og kriker og kroker. Jeg har ikke villet forstyrre de sovende menneskene, men gjetter på at de enten er folk som har reist langt eller er blant arrangørene. Det har jo vært jobbet hele natten for å få alt til å virke.

Hjemmekoselig?

Og det virker som om arrangørene har gjort en god jobb. Det eneste som har vært jeg har hørt klager på et høyttaleranlegget. Det er nesten umulig å høre beskjedene som blir gitt over dette.

digi.no vil komme med flere rapporter utover natten hvis teknikken er venner med oss.

Til toppen