Konvergens krever 163 plugger

Konvergensen som skulle forenkle livene våre og skape nye industrier har feilet. Her er beviset.

Konvergensen som skulle forenkle livene våre og skape nye industrier har feilet. Her er beviset.

Bildet nedenfor viser baksiden av Yamahas nye topp-receiver, RX-Z7. Egentlig burde vel boksen hete Yamahas nye koblingssentral, for som bildet viser, finner du friske 163 plugger på baksiden.

Baksiden av denne boksen demonsterer på en enkel måte hvor horribelt galt det har gått med kanskje den viktigste drivkraften i dotcom-bølgen. I begrepet "konvergens" lå påstanden om at TV-en og stereoanlegget nå smeltet sammen med PC-en og digital distribusjon gjennom telenettene.

En ting er at vi ikke er fremme, men drømmen synes for mange ikke nærmere, men fjernere enn noen gang. For løsningene IKT-bransjen har lansert har nok komplisert mer enn de har forenklet.

Skal du skape ekte konvergens må du sannsynligvis ha en boks med 163 plugger og en drøss med andre bokser som konverterer og overfører.Mangelen på enklere løsninger har presset hele bransjen og enkeltgiganter i kne. Den største fusjonen under dotcom-årene - da Internett-leverandøren AOL og mediakonglomeratet Time Warner gikk sammen - ble gjennomført fordi man trodde at man skulle kunne selge Time Warners over AOLs nettverk. Nå splittes selskapet opp.

Det finnes etter hvert mange løsninger for å spre digitalt innhold rundt i hus, biler og bærtbart utstyr. Men IKT, film, musikk og TV-bransjen har feilet totalt i å etablere standardiserte, brukervennlige løsninger.

Derfor ligger innhold spredd rundt på alt for mange medier og harddisker som ikke kan brukes om hverandre. Før kunne man bruke kassetter over alt, men nå har de fleste av oss CD-er hjemme, noe musikk på PC-en, noen CD-er i bilen og noe på en bærbar spiller i MP3-format. Dette er trolig en av driverne til piratkopiering.

Verre er det at kanskje at hele bredbåndsindustrien sliter - tåkebegrepet "interaktive tjenester" ble i realiteten Internett. Nå kan du omsider bestille video over ADSL, men de færreste har koblet TV-en til PC-en, noe som vil være en bom for et utbredt salg.

De av oss som har det, har borret ledninger i veggene, spikret opp kabler og snudd på enheter, byttet ut plugger og kabler. Stemmer alt og klarer enhetene dine å snakke sammen, kan du sette deg i sofaen - inntil du må tilbake til PC-en for å stoppe eller spole.

Personlig har jeg et surroundsystem med noen odde plugg-krav som kompliserer det hele. Og jeg er heldig, jeg har et kontor med PC-en rett ved siden av sofaen og TV-en.

IT og elektronikk-bransjens løsninger er mange, for alle håper å eie boksen eller standarden som vinner. Håpet er at vi i løpet av 2004 kan få skilt ut noen vinnere. For først når vi blir enige, vil prisene falle og brukervennligheten stige.

Men målet er høyt - løsningen skal helst både la deg se og velge innholdet du har på PCen og får fra Internett - på TVen og stereoanlegget. Helst uten borring og kabler. Samtidig skal du kunne ta i mot/bruke CD, DVD, paralbol, kabel og TV.

Kanskje svaret må bli en monsterboks med 163 plugger?

Her kan du lese mer om Yamaha RX-Z7.

Til toppen