Konvergensen gjør TV-lisensen overflødig

I den digitale fremtiden mister TV-lisensen sin mening. Kringkastingssjef Einar Førde sa at NRK kan komme til å måtte frasi seg lisensen under åpningen av Nordiske TV-dager i Bergen onsdag.

Det melder NTB.

Kringkastingssjef Einar Førde gikk i duell med Kåre Valebrokk under åpningen av Nordiske TV Dager onsdag.

Det samme året som Førde trer ut av sjefstolen i et av Norges mektigste mediehus, slenger han inn en brannfakkel for alle som er fór en kulturpolitisk mediestyring av allmennkringkastingen.

- Lisensen er knyttet til TV-apparatet. Når de elektroniske mediene smelter sammen, kan det true hele lisensordningen. Det kan vanskelig tenkes at lisensen blir knyttet til PC-en eller mobiltelefonen, skal Førde ha uttalt og hevder at konvergensutviklingen har en stor del av "skylden" for at denne situasjonen har oppstått.

Ifølge NTB mener han at lisensordningen står sterkt blant publikum og politikere, men at den teknologiske utviklingen kombinert med TV-selskapenes brede satsing på Internett, har satt lisensordningen i fare.

Blant annet er det et stort problem at EU har nedsatt et forbud mot å bruke TV-lisenspenger til publisering på Internett. Slik bruk oppfattes av EU-kommisjonen som konkurransevridende og en konkurransefordel i forhold til reklamefinansierte TV-kanaler.

Til toppen