UTVIKLING

Konverter Flash-innhold til HTML5

Adobe endelig klar med testversjon av spennende verktøy.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. mars 2011 - 15:26

Adobe kom i går med en tidlig testversjon av et kommende verktøy som foreløpig kalles for Wallaby. Verktøyet skal gjøre det mulig å konvertere en del interaktivt, Flash-basert webinnhold om til HTML og andre webstandarder. Et typisk bruksområde vil være å gjøre enklere, Flash-baserte annonser om til innhold som kan vises direkte i nettleseren.

Allerede høsten 2009 viste Adobe fram en tilsvarende løsning. Denne var basert på canvas-elementet i HTML5 og trolig også vektorgrafikk-standarden SVG. I april i fjor dukket det opp en avisand som også digi.no dessverre lot seg narre av.

Den gikk ut på at både Flash Professional CS5 og DreamWeaver CS5 hadde et verktøy for eksport av Flash til canvas. Men det viste seg raskt ikke å stemme.

Adobe bekreftet at Wallaby er basert på den samme teknologien som tidligere har blitt vist fram. Men det er dreier seg om at frittstående verktøy som nå kan lastes ned i en testversjon til Windows og Mac.

I praksis kan Wallaby benyttes til å konvertere filer fra Adobe Flash Professional CS5 (.FLA) til HTML5, CSS, JavaScript og SVG. Men det er en rekke begrensninger i dagens testversjon.

For det første støttes kun WebKit-baserte nettlesere. I praksis er dette Chrome 8.0.552.215 og Safari 5.0.3, samt nyere versjoner av disse nettleserne for både Windows og Mac. Dette skyldes av Wallaby bruker WebKit-spesifikke animasjonsprimitiver. Andre nettlesere har ikke blitt testet, bortsett fra Safari i iOS 4.2, som også skal fungere bra.

Det er på ingen måte all Flash-funksjonalitet som kan gjøres om til webstandard-basert innhold. En oversikt over hva som foreløpig støttes, finnes her. Blant det som ikke konverteres, er ActionScript, video og lyd.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.