BEDRIFTSTEKNOLOGI

Konverterer Flash-innhold til HTML5

Åpner for mer animert webinnhold på enheter uten Flash-støtte.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. juni 2011 - 14:35

Flash-teknologien benyttes i forbindelse med særlig tre typer innhold på weben, nemlig video, spill og annonser. Samtidig øker bruken av enheter som ikke støtter Flash. Dette inkluderer ikke minst Apples iOS-baserte enheter.

Å tilby webvideo som ikke krever annet enn en moderne nettleser, begynner å bli relativt vanlig. Det begynner også å komme en del webbaserte spill som er basert på åpne webstandarder.

Google, som er blant verdens største leverandører av annonser, ønsker også gjøre det enklere å tilby Flash-baserte annonser på enheter som ikke støtter Flash. Resultatet er Swiffy, et verktøy som foreløpig hører hjemme under Google Labs-paraplyen, men som likevel ser ut til å fungere ganske godt.

I Swiffy, som selvfølgelig er en webapplikasjon, kan man laste opp SWF-fil. Etter noen sekunders behandling ledes man videre til en side hvor både den opprinnelige Flash-animasjonen og utgave basert på HTML5, JavaScript, CSS3 og SVG vises side om side. Man kan også se den nye animasjonen på en egen side. Kildekoden kan da relativt enkelt flyttes over til andre websider, eventuelt via en iframe.

Selve tjenesten fungerer godt i alle de nyeste nettleserne, men resultatet ser helt klart best ut i WebKit-baserte nettlesere, altså Chrome og Safari.

Google opplyser at Swiffy foreløpig bare støtter en del av SWF 8 og ActionScript 2.0, mens også deler av Flash 5 ActionScript-spesifikasjonen. Eksportering ved å bruke SWF 5 kan gi et bedre resultat.

Dette betyr at ikke alt Flash-innhold kan konverteres ennå, men tjenesten skal fungere brukbart på annonser og animasjoner fungerer brukbart. Mer krevende spill vil sannsynligvis fungerer dårligere. Google har laget et lite galleri med noen eksempler på denne siden. Dette inkluderer også noen enkle spill.

En versjon av spillet Snake vis i Google Chrome. Flash-utgaven til venstre og Swiffy-utgaven til høyre.
En versjon av spillet Snake vis i Google Chrome. Flash-utgaven til venstre og Swiffy-utgaven til høyre.

Selve konverteringen skjer over to faser. I den første fasen prosesserer Swiffy-kompilatoren SWF-filen og lager en JSON-representasjon (JavaScript Object Notation) av animasjonen. I nettleseren lastes JSON-filen ved hjelp av JavaScript, som gjengir innholdet ved hjelp av vanlige webstandarder. Animasjonen drar nytte av god JavaScript-ytelse og maskinvareakselerert 2D-grafikk i nettleseren.

Også Adobe jobber med et verktøy som kan konvertere Flash-innhold til HTML. Men dette verktøyet, Wallaby, tar utgangspunkt i FLA-filene til Flash Professional.

Adobe tjener lite eller ingenting på selve bruken av Flash. Det er bruken av selskapets utviklings- og designverktøy som er inntektskilden. Verken Swiffy eller Wallaby vil redusere disse inntektene. Kanskje til og med tvert imot.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.